Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel31 mars 2023Representationen i Finland

Massakern i Butja – ett år av Kremls förnekelser

Bucha

I början av april 2022 nåddes världen av nyheter om att ryska militära trupper hade avrättat ett stort antal civila i den ukrainska staden Butja. Det ryska propagandamaskineriet började genast sprida lögner om massakern. Under loppet av ett år har vi sett osanningar som saknar motstycke.

För ett år sedan, i slutet av mars 2022, hade Rysslands väpnade styrkor förlorat slaget om Kiev, som inleddes med en rysk flygattack mot staden på natten den 24 februari 2022. Det modiga ukrainska motståndet tvingade ut de ryska trupperna ur staden Butja, vilket var en del av ett större ryskt tillbakadragande från den ukrainska huvudstaden. Genast efter att de ryska trupperna hade tvingats bort från området kabladesnyheter ut om döda kroppar som låg på gatorna. Många av offren var ukrainska civila som hade avrättats med händerna bakbundna. Skildringar av ögonvittnen stöddes av makabra bildbevis.

Sedan massakern har åtskilliga utredningar, inklusive en detaljerad FN-rapport, bevisat att Ryssland är ansvarigt för avrättningarna. EastStratCom-gruppen, som verkar inom ramen för Europeiska utrikestjänsten, har gjort en sammanfattning av vad som hände efter morden: vilken taktik Kreml tog till för att försöka förvilla resten av världen, undgå sitt ansvar och mildra konsekvenserna av dessa fruktansvärda brott mot det ukrainska folket.

Läs mer (på engelska): https://euvsdisinfo.eu/the-bucha-massacre-mapping-a-year-of-kremlin-denial/#

Översikt

Publiceringsdatum
31 mars 2023
Upphovsman
Representationen i Finland