Kommissionen utfärdar rekommendationer för att förtydliga resebegränsningarna - Europeiska kommissionen Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland
  • Nyhetsartikel
  • 4 september 2020
  • Representationen i Finland
  • Lästid: 3 min

Kommissionen utfärdar rekommendationer för att förtydliga resebegränsningarna

Kommissionen lägger i dag fram ett förslag till rekommendationer som ska förbättra samordningen av och informationen om resebegränsningar till följd av coronapandemin. Enligt kommissionens förslag bör gemensamma kriterier och trösklar fastställas...

Enligt kommissionens förslag bör EU-länderna använda gemensamma kriterier för att begränsa den fria rörligheten inom EU.

De tre kriterier som föreslås är följande: Det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall per 100 000 invånare i ett visst område under en 14-dagarsperiod, andelen positiva tester av samtliga covid-19-tester som utförts i ett visst område under en sjudagarsperiod, och antalet covid-19-tester som utförts per 100 000 invånare i ett visst område under en sjudagarsperiod.

EU-länderna bör varje vecka sända dessa uppgifter till Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar. De bör också tillhandahålla dessa uppgifter på regional nivå för att säkerställa att åtgärderna inriktas mot de regioner där det är strikt nödvändigt.

Om testfrekvensen per vecka i det EU-land som resan utgår från överstiger 250 tester per 100 000 personer, föreslår kommissionen att EU-länderna inte ska begränsa den fria rörligheten för personer som reser från ett annat EU-land i två fall.

För det första bör inresor till andra EU-länder inte begränsas om det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall i ett visst område uppgår till högst 50 per 100 000 personer under en 14-dagarsperiod.

För det andra bör inga begränsningar införas om andelen positiva tester understiger 3 % av samtliga covid-19-tester som utförts i ett visst område.

Kommissionen föreslår att Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar offentliggör en karta över EU- och EES-länderna med gemensamma färgkoder för att hjälpa medlemsländer och resenärer. Kartan ska uppdateras varje vecka.

Kommissionen föreslår följande färgkoder:

– Grönt för områden där det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall är färre än 25 under en 14-dagarsperiod och andelen positiva covid-19-tester understiger 3 % av alla tester som gjorts.

– Orange för områden där det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall är färre än 50 under en 14-dagarsperiod men andelen positiva tester är minst 3 % av alla covid-19-tester eller det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall är mellan 25 och 150 men andelen positiva tester understiger 3 % av samtliga covid-19-tester.

– Rött för områden där det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall är fler än 50 under en 14-dagarsperiod och andelen positiva tester är minst 3 % av alla tester eller det totala antalet nyligen anmälda covid-19-fall är fler än 150 per 100 000 personer under en 14-dagarsperiod.

– Grått om det inte finns tillräckligt med information för en bedömning enligt de tre kriterier som föreslås av EU-kommissionen eller antalet covid-19-tester som utförts per 100 000 personer är färre än 25.

EU-länderna bör inte vägra inresa för personer som reser från andra medlemsländer.

EU-länder som inför begränsningar av den fria rörligheten kan kräva att personer som reser från ett område som klassificeras som rött eller grått antingen genomgår karantän eller gör ett covid-19-test efter ankomst – och det sistnämnda alternativet rekommenderas.

I motiverade fall får EU-länderna överväga att rekommendera att personer som reser från ett område som klassificeras som orange gör minst ett covid-19-test före avresan eller vid ankomsten.

EU-länderna kan kräva att personer som anländer från ett område som klassificeras som rött fyller i ett formulär för lokalisering av passagerare, i synnerhet personer som anländer med flygplan. I sådana fall måste dataskyddskraven efterlevas.

Resenärer med en nödvändig funktion eller ett nödvändigt behov – t.ex. arbetstagare inom kritiska yrken, gränsarbetare och utstationerade arbetstagare, studenter och journalister som utför sina arbetsuppgifter – bör inte åläggas att genomgå karantän.

Kommissionens förslag till rekommendation kommer att diskuteras av rådet med sikte på ett antagande under de närmaste veckorna.

Läs mer i det utförligare pressmeddelandet:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sv/ip_20_1555

Europeiska kommissionens representation i Finland

Informationschef
Pia Siitonen
tfn (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
fornamn.efternamn@ec.europa.eu

Informatör
Nina Hotti
tfn (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
fornamn.efternamn@ec.europa.eu

Följ oss på Twitter @eukomissio

Översikt

Publiceringsdatum
4 september 2020
Upphovsman
Representationen i Finland