
EU:n talousarviosta rahoitetaan toimia, joita jäsenmaat eivät itse voi rahoittaa tai joita on taloudellisesti tehokkaampaa rahoittaa yhdessä. Talousarvion valmistelee EU:n komissio. Siitä päättävät EU:n neuvosto ja EU:n parlamentti yhdessä.
EU:n budjetti on kehittynyt vuosikymmenten aikana Euroopan unionin kehityksen mukana. Sillä varmistetaan ohjelmien ja toimien rahoitus kaikilla EU:n politiikan aloilla maataloudesta ja aluepolitiikasta ympäristö- ja ilmastopolitiikkaan tai tutkimus- ja yrityspolitiikkaan. Tällä hetkellä suurin osa talousarvion määrärahoista käytetään vihreämmän ja selviytymiskykyisemmän Euroopan rakentamiseen. Merkittävässä roolissa ovat myös digitaalinen siirtymä, koheesiopolitiikan vahvistaminen EU:n köyhempien alueiden auttamiseksi ja innovoinnin edistäminen. Muita menoaloja ovat laittoman maahanmuuton torjunta, rajavalvonnan parantaminen ja turvallisuuden lisääminen.
Vuosittain tehtävä Euroopan unionin talousarvio eli budjetti on kooltaan noin yksi prosentti EU-maiden yhteenlasketusta vuotuisesta bruttokansantuotteesta. Vuoden 2021 EU-budjetin maksusitoumukset ovat yhteensä 164,2 mrd. € ja maksumäärärahat yhteensä 166,1 mrd. €.