Gå direkt till innehållet
Representationen i Finland

Press och media – våra kontaktuppgifter i Finland

EU-kommissionens centrala presstjänst i Bryssel

EU-kommissionens centrala presstjänst, talespersontjänsten (SPP), finns i Bryssel. Eric Mamer är ansvarig kommunikatör och chef för SPP. Det är även han som håller i trådarna för kommissionens dagliga presskonferenser. SPP producerar kommissionens pressmeddelanden och bakgrundmaterial samt ansvarar för att hålla kontakt med press och media.

Kommissionens dagliga presskonferens ”Midday briefing” går av stapeln cirka kl. 13 finsk tid. Presskonferenserna kan följas på plats eller direkt på nätet via Europe by Satellite (EbS)

I EU-kommissionens presshörna finns nyheter, pressmeddelanden och tal. Kommissionens pressmeddelanden publiceras i regel på nätet genast efter att presskonferensen har avslutats, vilket brukar vara strax efter kl. 13 finsk tid. I presshörnan kan du klicka på ”Prenumerera” (på vänstra sidan) för att få ett mejl om de senaste pressmeddelandena. I EU:s centrala presshörna finns pressmeddelanden från alla EU:s institutioner.

Kommissionärerna sammanträder på onsdag varje vecka i Bryssel. När Europaparlamentet har sina plenarsammanträden hålls kommissionens sammanträde på tisdag i Strasbourg i stället. Efter dessa sammanträden håller en eller flera av kommissionärerna en presskonferens (s.k. ”College read-out”), som man kan följa på Europe by Satellite (EbS).

Journalister, fotografer och TV-team behöver särskild ackreditering för att få arbeta vid något av EU-kommissionens eller en annan EU-institutions arrangemang i Bryssel. Det finns olika typer av ackreditering, bland annat presskort för ett år för korrespondenter, tillfällig ackreditering eller endagsackreditering. Vad gäller representationens tillställningar för press och media i Finland räcker det med att anmäla sig.

Mer information om tjänster och kontakter för press och media

AV-tjänster

kommissionens AV-tjänst kan du hitta videor och bilder samt titta på Europe by Satellite-kanalen (EbS), som bland annat visar kommissionens presskonferenser. Nedladdning av information är gratis, men du måste registrera dig för att använda tjänsten. Materialet kan användas för att informera om EU-kommissionen eller andra EU-institutioner.

EU-kommissionens AV-tjänst ansvarar också för två TV-studior och en radiostudio i Berlaymontbyggnaden i Bryssel. Dessa studior är tillgängliga gratis för radio- och tv-journalister som nyhetsbevakar EU-frågor.