Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio13. tammikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Uusi vuosi on Euroopan nuorison teemavuosi

Maria Kokkonen

Oikein hyvää uutta vuotta Teille uutiskirjeen lukijoille! Tiesittekö, että ranskalaisen tavan mukaan uutta vuotta on sopivaa toivottaa koko tammikuun ajan, joten vielä on puolet kuusta jäljellä lähettää terveiset ystäville.

Kuten suuri osa kaikista eurooppalaisista, myös komission Suomen-edustuston väki aloittaa alkavan vuoden työt enimmäkseen etätyöskennellen, sillä omikron-variantti ei anna meidän palata tavalliseen edustustoarkeen vielä lähiviikkoina. Tämän vuoksi meidän alkuvuotemme on tapahtumien ja vierailuiden osalta kaavailuja hiljaisempi, mutta uskomme kevään tuovan tilanteeseen parannuksen. Nauttikaamme nyt kun mahdollista valkeasta talvesta – muistakaa liikkua!

Viime vuoden viimeisessä uutiskirjeessä listasimme komission tärkeimpiä tavoitteita vuodelle 2022. Näistä ensimmäiseksi nostimme nuorison teemavuoden, joka ampaisi nyt käyntiin. Kaikkein eniten pitkittyvästä korona-ajasta on kärsinyt nuoriso. Koulut ovat olleet suljettuina, harrastukset ovat keskeytyneet ja ystävien tapaaminen on ollut vaikeaa. Epävarmana maailman aikana on ollut vaikeaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan, mikä on lisännyt kohtuuttomasti nuorten stressiä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen nostikin viime syksynä EU:n tilaa käsittelevässä puheessaan esiin EU:n ja nuorison yhteyden. ”Miten voimme rakentaa Eurooppaa, jos nuoret eivät näe sitä kollektiivisena hankkeena ja osana omaa tulevaisuuttaan?” von der Leyen siteerasi entisen puheenjohtajan Jacques Delorsin sanoja vuodelta 1989. Kuten tuolloin, myös nyt meidän tulee ymmärtää, että jos nuoriso ei koe EU:ta heille läheiseksi instituutioksi, se kostautuu unionille tulevaisuudessa. Nuorten äänestysaktiivisuus eurovaaleissa on ollut alhainen, eikä nuorten ääni ole kuulunut tarpeeksi voimakkaasti Brysselissä. Komissio haluaa nyt tuoda EU:n konkreettisesti nuorten elämää lähemmäksi. On ollut myös ilo seurata nuorten aktiivista osallistumista käynnissä olevaan Euroopan tulevaisuuskonferenssiin, jonka päätelmiä odotamme keväällä.

Viime uutiskirjeessä nostimme jo esiin, kuinka komission uusi vaihto-ohjelma Alma tarjoaa kansainvälistä kokemusta opintojen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa nuorisoon keskittyvä hanke tänä vuonna, vaan teemavuoteen sisältyy niin Brysselissä kuin muuallakin EU:ssa konferensseja, tapahtumia sekä tiedotus- ja edistämiskampanjoita. Näitä on tiedossa myös Suomen-edustuston järjestämänä edustuston Eurooppasalissa, kunhan tilanne sen sallii. Tänäkin vuonna tapahtumista pysyy hyvin kartalla lukemalla tätä uutiskirjettä.

 

Uuden vuoden alkuun saimme suru-uutisen, kun Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 65 vuoden iässä. Sassoli jää muistiin eurooppalaisten arvojen ja kulttuurin vaalijana ja väsymättömänä demokratian puolustajana. Pidetään itse kukin nämä arvot mielessä kunnioittaaksemme Sassolin muistoa.

Tiedot

Julkaisupäivä
13. tammikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto