Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto

Euroopan kielten päivä

Euroopan kielten päivää vietetään vuosittain 26. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin kielten osaamisen tärkeyttä – ja hauskuutta – sekä Euroopan kielellistä monimuotoisuutta.

Mitä hyötyä kielitaidosta on työelämässä? Tästä kertovat lyhyillä videoilla 14 eri ammattien edustajaa!

Euroopan kielten päivää vietetään vuosittain 26. syyskuuta. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin kielten osaamisen tärkeyttä – ja hauskuutta – sekä Euroopan kielellistä monimuotoisuutta. Vuosi 2023 on myös Euroopan osaamisen teemavuosi, ja videokampanjalla Euroopan komission Suomen-edustusto juhlistaa kielten päivän lisäksi myös osaamisen teemavuotta.

Videoilla 14 eri ammattien edustajaa – muun muassa oopperalaulaja, jalkapallovalmentaja, sairaanhoitaja ja poliitikko – kertovat tilanteista, joissa kielitaidosta on ollut heille hyötyä tai joissa kielitaidosta olisi ollut apua.

Videot julkaistaan yksi kerrallaan 7.–25. syyskuuta 2023 tällä sivulla. Katso ja inspiroidu opettelemaan lisää kieliä!

Euroopan kielten päivä

Tim Sparv
”Tälläkin hetkellä, jalkapallovalmentajana, kyky keskustella pelaajan kanssa tämän äidinkielellä mahdollistaa ihan erilaisen yhteyden pelaajaan”, kertoo Tim Sparv Euroopan kielten päivän viestissään.
Hanna Pörsti
”Tämä ja monia muita hauskoja kommelluksia minulle on sattunut ihan sen takia, että osaan kieliä ja olen rohkeasti uskaltanut käyttää niitä”, päättää Hanna Pörsti tarinansa Frankfurtiin suuntautuneelta tanssikilpailumatkaltaan. Muun muassa saksaa taitava Hanna Pörsti nappasi EU-komission vuotuisen...
Mika Somppi
”Kielitaito voi johtaa yllättäviin paikkoihin”, sanoo edustuston hallintopäällikkö Mika Somppi. Hän kannustaa kaikkia opiskelemaan kieliä ja kertoo, miten hänen ruotsin kielen taitonsa vei hänet aikoinaan Brysseliin.
Emma Ilmoniemi
”Ensin työskentelin SAP-konsulttina ja puhuin työssä ainoastaan saksaa, eli kielitaitoni oli todella tarpeen”, kertoo diplomi-insinööri Emma Ilmoniemi, jolla oli koulussa A-kielenä saksa. Hän lähti neljä vuotta sitten Müncheniin Erasmus-opiskelijavaihtoon ja asuu edelleen Saksassa.
Thomas Kovanen
”Sairaanhoidossa on erittäin tärkeää osata kommunikoida molemmilla kotimaisilla kielillä sekä potilaiden että kollegoiden kanssa”, sanoo sairaanhoitaja Thomas Kovanen. ”Kun on kyse elämästä ja kuolemasta, asiat tapahtuvat erittäin nopeasti. Silloin on erittäin tärkeää, että osaa kommunikoida...
Maria Fagerholm
”Kielet ovat aina olleet minulle todella tärkeitä”, sanoo Maria Fagerholm, joka työskentelee eduskunnassa kansainvälisten asiain neuvoksena. Hän kertoo haaveilleensa opiskeluaikanaan työstä kansainvälisessä organisaatiossa ja hyötyneensä ranskan kielen taidostaan hakiessaan nykyiseen tehtäväänsä...
Ilmari Käihkö
”Tutkijana tehdään tietysti paljon työtä kielen kautta ja kielen avulla. Minullakin on kolme työkieltä: suomi, englanti ja ruotsi”, kertoo sotatieteitä opettava yliopistonlehtori Ilmari Käihkö. Videolta saat tietää, mitä muita kieliä tämä Ukraina-asiantuntija osaa ja miten on mahdollista, että juuri...
Sofia Kruskopf
”Kieli on valtavan tärkeässä asemassa työssämme varhaiskasvatuksessa. Tuemme lasten kielenkehitystä heidän koko päiväkodissa olonsa ajan”, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja Sofia Kruskopf. Lasten kanssa viestitään paitsi puhuen myös kuvien ja viittomien avulla, ja lasten vanhempien kanssa päiväkodin...
Kia Numminen
”Tässä työssä on tärkeintä ammattitaidon lisäksi myös kommunikoida asiakkaan kanssa. Se ei aina ole helppoa, mutta meidän on tultava ymmärretyksi toistemme kanssa”, painottaa parturi-kampaaja Kia Numminen. Hän kertoo, miten sekä hän että asiakkaat sekoittelevat kieliä ja ottavat myös kehonkielen...
Roman Schatz
”Kaikki te, jotka osaatte jo uida: opiskelkaa kieliä!” kehottaa saksalaissyntyinen toimittaja ja moniosaaja Roman Schatz, joka tuo videolla kielitaidon tärkeyden esiin huumorin keinoin.
Reetta Haavisto
"Tämä kaikki olisi onnistunut paljon helpommin, jos olisin puhunut vielä paremmin italiaa”, toteaa oopperalaulaja Reetta Haavisto kerrottuaan hauskan tarinan laulukilpailumatkaltaan Toscanaan, jossa hän sai ottaa kaiken kielitaitonsa käyttöön, jottei matka olisi jäänyt pelkäksi huvimatkaksi.
Reetta Haavisto
”Oopperassa pääkieliä ovat italia, saksa ja ranska. Meillä on ulkomaisia kapellimestareita, muita laulajia, soittajia, lavastajia, puvustajia – ja kaikkien kanssa on pystyttävä kommunikoimaan”, kertoo oopperalaulaja Reetta Haavisto, joka ei voisi tehdä työtään, jos ei osaisi eri kieliä.
Michael Björklund
”Kielissä tärkeintä ei ole osata kaikkea täydellisesti – tärkeintä on, että uskaltaa aloittaa puhumisen”, toteaa ahvenanmaalainen kokki ja yrittäjä Michael Björklund, joka panee itsensä videolla likoon ja näyttää, että tekee itse juuri niin kuin sanoo!
Päivi Juures
”Kuka tahansa olet ja missä tahansa olet: kielitaito avaa sinulle lukemattomia mahdollisuuksia!” painottaa palvelumuotoilun opiskelija Päivi Juures, joka kertoo huomanneensa vasta työelämässä, miten tärkeää kielitaito on ja miten tärkeää olisi ollut kuunnella koulun kielitunneilla.
Anders Adlercreutz
”Halu oppia toisen henkilön kieltä – halu puhua sitä – kertoo mielestäni uteliaisuudesta, mielenkiinnosta ja ymmärtämisen halusta”, sanoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz. Katso videolta, miten hän on oppinut ruotsin, suomen ja englannin lisäksi myös espanjaa, portugalia...