Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Kompletterande information13 januari 2022Representationen i Finland

Representationens tillförordnade chef, Maria Kokkonen: Det nya året tillägnas de unga i Europa

Maria Kokkonen

Ett riktigt gott nytt år önskar jag er, alla trogna prenumeranter på vårt nyhetsbrev! Visste du att man enligt fransk tradition önskar alla ett gott nytt år hela januari? Du har alltså flera veckor tid på dig att skicka nyårshälsningar till dina nära och kära.

Precis som en majoritet av européerna inleder vi på EU-kommissionens representation i Finland det nya året med att främst arbeta på distans, eftersom omikronvarianten inte låter oss återgå till den normala arbetsvardagen under den närmaste tiden. Därför är det lugnare än vanligt hos oss när det kommer till olika möten och besök, men vi har hopp om att hälsoläget kommer att förbättras under våren. Det bästa vi alla kan göra för tillfället är att njuta för fulla muggar av vintervädret – kom ihåg att motionera!

I det sista nyhetsbrevet i fjol listade vi kommissionens viktigaste prioriteringar för år 2022. Av dessa prioriteringar lyfte vi upp Europaåret för ungdomar på första plats. Just de unga har lidit mest av den utdragna coronapandemin. Skolor har varit stängda, hobbyer har satts på paus och det har varit svårt att få umgås med sina kompisar. Under dessa osäkra tider är det även svårt att planera sin framtid, vilket i sin tur har ökat de ungas stress.

I sitt tal om tillståndet i unionen i september 2021 lyfte EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fram kopplingen mellan EU och de unga. ”Hur ska vi kunna skapa ett Europa om de unga inte ser det som ett kollektivt projekt och en bild av sin egen framtid?”, citerade Ursula von der Leyen EU-kommissionens tidigare ordförande Jacques Delors ord från 1989. Precis som då, måste vi nu förstå att det kommer att hämma sig i framtiden, om den unga generationen inte anser att EU:s institutioner är nära dem.   

Unga röstar inte aktivt i Europaparlamentsvalet och de har inte kunnat göra sin röst hörd i tillräckligt stor utsträckning i Bryssel. Därför anstränger EU-kommissionen sig för att på konkreta sätt föra EU närmare de unga. Det har även varit glädjande att se ungas aktiva deltagande och engagemang i konferensen om Europas framtid, som pågår för närvarande och vars slutresultat vi kommer att få ta del av i vår.

Redan i vårt förra nyhetsbrev berättade vi om EU-kommissionens nya utbytesprogram Alma, som gör det möjligt för unga som varken arbetar eller studerar att få internationella erfarenheter. Alma är dock inte det enda projekt som riktar sig till unga detta år, utan det kommer att anordnas en rad olika konferenser, evenemang och informationskampanjer för unga både i Bryssel och runtom i EU under Europaåret för ungdomar. Även hos oss i Europasalen kommer det att hända det ena och det andra under året, så fort hälsoläget så tillåter. Du kan hålla dig à jour med kommande evenemang här i nyhetsbrevet och på representationens webbplats.

Denna vecka nåddes vi av sorgebudet att Europaparlamentets talman, David Sassoli, gått bort vid en ålder av 65 år, efter en tids sjukdom. David Sassoli kommer att leva kvar i våra minnen som en person som värnade om europeiska värderingar och den europeiska kulturen och som oförtröttligt försvarade demokratin. Låt oss alla ha detta i åtanke när vi hedrar hans minne.

Maria Kokkonen, representationens tillförordnade chef

Översikt

Publiceringsdatum
13 januari 2022
Upphovsman
Representationen i Finland