Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto

Suomen tai muun EU-maan kansalaisena olet myös EU-kansalainen.

EU-kansalaisena sinulla on monia oikeuksia, kuten oikeus liikkua vapaasti maasta toiseen, mikä mahdollistaa työskentelyn, opiskelun tai eläkepäivien viettämisen toisessa EU-maassa.

EU:n ulkopuolella matkustaessasi voit kääntyä minkä tahansa EU-maan lähetystön tai konsulaatin puoleen, jos Suomella ei ole diplomaattista edustustoa kyseisessä maassa.

Euroopan unionin perusoikeuskirjaon EU:n laki, jossa määritellään kaikki poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet sekä yksilön- ja kansalaisoikeudet, jotka kuuluvat kaikille EU-kansalaisille. Perusoikeuskirja asettaa kunkin yksilön niiden ihmisarvon, vapauden, tasa-arvon sekä solidaarisuuden yleisten ja demokraattisten arvojen ytimeen, joiden pohjalta EU on rakennettu. Tutustu tarkemmin perusoikeuksiin, perusoikeusasiakirjaan ja siihen, miten on toimittava, jos oikeuksiasi loukataan.

Katso video

Sinun oikeutesi

Ihmisarvo, vapaudet, tasa-arvo, yhteisvastuu, kansalaisten oikeudet ja lainkäyttö

Kerro mielipiteesi

Vaikuta EU:n lainsäädäntöön osallistumalla julkisiin kuulemisiin, osallistu lakiehdotuksen tekemiseen eurooppalaisen kansalaisaloitteen kautta ja ota kantaa Euroopan tulevaisuuteen!