Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio21. joulukuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Edustuston vt. päällikkö Maria Kokkonen: Vuosi pakettiin ja seuraavan vuoden haasteita kohti

Maria Kokkonen

Kuluva vuosi lähenee loppuaan, joten on tilannekatsauksen aika!  Mitä saavutimme, ja mitkä ovat tärkeimmät prioriteettimme seuraavalle vuodelle?

Tässä vuoden viimeisessä uutiskirjeessä seuraa viiden kohdan lista: tämän vuoden suurin aloite sekä neljä uutta tavoitetta alkavalle vuodelle 2022.

Vuoden 2021 merkkiteko oli historiallinen ilmastopaketti

Ilmastonmuutos on Ursula von der Leyenin komissiota kaikessa päätöksenteossa ohjaava ykkösteema. Tänä vuonna pyörät lähtivät liikkeelle toden teolla, kun komissio esitteli EU:n ilmastopaketin, jonka avulla EU sitoutuu vähentämään kasvihuonepäästöjä vähintään 55 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Komissio sai luotua EU:lle ensimmäisenä suurena talousalueena maailmassa mittavan tiekartan ja lainsäädännön sille, miten hiilineutraalia todellisuutta kohti päästään. Tarvitsemme ilmastotoimia tulevina vuosina vielä todella paljon enemmän, mutta samaan aikaan voimme olla ylpeitä tämän vuoden tärkeästä saavutuksesta.

Vuoden 2022 tärkeitä tavoitteita:

Nuoriso: EU:n tulee kuunnella ja tukea nuorisoa nykyistä paremmin. Tämän vuoksi komissio on nimennyt ensi vuoden nuorison teemavuodeksi. Viimeiset kaksi pandemiavuotta ovat olleet raskaat kaikille, mutta erityisesti nuorisolle. Monella nuorella opinnot ovat viivästyneet tai ensimmäinen työpaikka on mennyt sivu suun. Nyt onkin tärkeää estää se, ettei koronapandemia tuota menetettyä ikäluokkaa. Siksi mahdollisuuksia tulee tarjota erityisesti nuorille, jotka eivät ole tällä hetkellä koulussa tai töissä.

Komissio on suunnitellut tätä varten uuden vaihto-ohjelman, joka kulkee nimellä Alma. Ohjelma tarjoaa kansainvälistä kokemusta opintojen ja työelämän ulkopuolella oleville nuorille. 35-vuotias Erasmus-ohjelma on ollut yksi onnistuneimpia EU:n nuoriso-ohjelmia, eikä siitä olla luopumassa, vaan sitä ollaan päinvastoin laajentamassa. Samalla komissio huolehtii, että EU näkyy ja kuuluu kaikkien kansalaisten keskuudessa. Nuorison teemavuosi jatkaakin siitä, mihin Euroopan tulevaisuuskonferenssi on pyrkinyt tänä vuonna: saamaan nuorten äänen paremmin kuuluviin.

Digitalisaatio: Digitaalinen siirtymä on kuluvan vuosikymmenen yhteiskuntaa mullistava tekijä, eikä Eurooppa voi jäädä kehityksessä jälkeen. Komissio on kuitenkin huolissaan nopeasti etenevän digitalisaation vaikutuksista niin tavallisten kansalaisten elämään kuin eurooppalaisten yritysten kilpailukykyyn. Tämän vuoksi EU ottaa ensi vuonna roolia johtavana digimaailman sääntelijänä. Komissiolle tärkeimpiä tavoitteita onkin saada maaliin digimarkkinasäädös ja digipalvelusäädös, jotka varmistavat vastuullisen digiympäristön ja selkeät pelisäännöt kaikille yrityksille.

Koronarokotukset: Vaikka alkuvuodesta niin kovasti toivoimme, vuosi 2021 ei osoittautunut vielä viimeiseksi pandemiavuodeksi. Tämän vuoden tärkeä havainto on ollut, että rokotteet ovat ratkaisu pandemiaan, mutta vitsaus ei pääty rokottamalla vain oman maan kansalaiset. EU keskittyykin ensi vuonna jakamaan rokotteita erityisesti maailmalle, ja komission tavoite on 70 %:n maailmanlaajuinen rokotekattavuus vuoden 2022 puoliväliin mennessä. Rokotesolidaarisuus on EU:lle samalla hyvä mahdollisuus osoittaa globaalia johtajuutta.

Demokratia: EU:n idean ytimessä on eurooppalaisen demokratian puolustaminen. Juuri nyt demokratiaa yritetään maailmalla horjuttaa. Puheenjohtaja Ursula von der Leyen viittasi taannoisessa puheessaan EU-suurlähettiläille, että Freedom House -ajatuspajan arvion mukaan viime vuonna 75 % maailman ihmisistä eli maissa, joissa demokratian tila heikkeni. Suuntaus on hyvin huolestuttava ja osoittaa, kuinka hauras demokratia on. Mutta von der Leyen muistutti myös, että demokratialla on myös taipumus levitä nopeasti, kun sille annetaan siihen otolliset olosuhteet. Komissio keskittyy ensi vuonna puolustamaan demokratiaa ja edistää hankkeita, jotka edistävät demokraattisia rakenteita. Oiva esimerkki on Global Gateway, jonka kautta EU rahoittaa 300 miljardilla eurolla infrastruktuuria ympäri maailman, arvopohjaisesti ja kansalaisyhteiskuntien toimintaa tukien.

Näillä alustavilla askelmerkeillä tulevaa vuotta kohden! Tekemistä riittää, mutta ensin on aika levähtää hetkeksi. Toivotammekin Teille rauhaisaa joulun aikaa ja riemukasta uutta vuotta!

Tiedot

Julkaisupäivä
21. joulukuuta 2021 (Päivitetty viimeksi: 21. joulukuuta 2021)
Laatija
Suomen-edustusto