Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto

Asuminen EU-maassa

Täältä löydät tietoa oleskelusta, terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta, avioliitosta, adoptiosta, äänestämisestä vaaleissa, verotuksesta, eläkkeistä, ajoneuvoista ja ajokorteista.

Oleskeluoikeus

Tietoa työnhakijoiden, työntekijöiden, opiskelijoiden ja eläkeläisten mahdollisuuksista muuttaa asumaan toiseen EU-maahan. Mitä oikeuksia heillä on uudessa asuinmaassaan? Mitä hallinnollisia muodollisuuksia tarvitaan?

Perheasiat

Tietoa vanhempien vastuusta, pariskuntien oikeuksista sekä kansainvälisistä perintöasioista.

Autoilu ulkomailla

Oletko lähdössä automatkalle toiseen EU-maahan, tai aiotko vuokrata auton ulkomaanlomalla? Muista, että liikennesäännöissä on maakohtaisia eroja. Huolehdi siitä, että sinulla on voimassa oleva ajokortti ja riittävän kattava liikennevakuutus.

Eläkkeellä ulkomailla

Miten käy muille etuuksillesi, jos saat eläkettä muista maista? Entä minne verot maksetaan?

Vaalit ulkomailla

Jos olet EU-kansalainen ja asut toisessa EU-maassa, sinulla on oikeus äänestää ja asettua ehdolle asuinmaassasi järjestettävissä kuntavaaleissa ja EU-vaaleissa. Ehdot ovat samat kuin maan omilla kansalaisilla.

Ennakoimaton sairaanhoito

Tietoa miten toimia, jos tarvitset yllättäen sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti toisessa EU-maassa.

Ennalta suunniteltu sairaanhoito ulkomailla

EU:n lainsäädännön mukaan sinulla on tietyissä tilanteissa oikeus toisessa EU-maassa annettavaan sairaanhoitoon, kuten erikoislääkärien palveluihin, leikkaushoitoon tai sairauden hoitoon.