Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote30. maaliskuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Vihreän kehityksen ohjelma: Kestävistä tuotteista normi ja Euroopalle resurssiriippumattomuus

Kiertotalous

Komissio esittää tänään Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan liittyvän ehdotuspaketin, jonka tavoitteena on tehdä kestävistä tuotteista EU:ssa normi, edistää kiertotalouden liiketoimintamalleja ja lisätä kuluttajien mahdollisuuksia vaikuttaa vihreään siirtymään.

Komissio ehdottaa uusia sääntöjä, joilla lähes kaikista EU:n markkinoilla olevista tavaroista tehdään ympäristöystävällisempiä, vahvemmin kiertotalouteen perustuvia ja energiatehokkaampia koko niiden elinkaaren ajan. Elinkaari ulottuu suunnitteluvaiheesta päivittäiseen käyttöön, käyttötarkoituksen muuttamiseen ja käytöstä poistamiseen.

Komissio esittää tänään myös uuden strategian, jonka tavoitteena on tehdä tekstiileistä aiempaa kestävämpiä, korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä. Tavoitteena on myös puuttua pikamuotiin, tekstiilijätteeseen ja myymättä jääneiden tekstiilien hävittämiseen sekä varmistaa, että niiden tuotannossa noudatetaan työntekijöiden oikeuksia kaikilta osin.

Kolmannella ehdotuksella pyritään edistämään rakennustuotteiden sisämarkkinoita ja varmistamaan käytössä olevan sääntelykehyksen soveltuvan siihen, että rakennettu ympäristö täyttää kestävyys- ja ilmastotavoitteet.

Pakettiin sisältyy myös ehdotus uusista säännöistä, joilla lisätään kuluttajien vaikutusmahdollisuuksia vihreässä siirtymässä, jotta nämä saisivat paremmin tietoa tuotteiden ympäristökestävyydestä ja suojaa viherpesulta.

Komissio esittelee tämänpäiväisillä ehdotuksilla välineitä, joiden avulla EU:ssa voidaan siirtyä todelliseen kiertotalouteen, joka on irrotettu energia- ja resurssiriippuvuudesta, jossa ulkoisten häiriöiden sietokyky on aiempaa parempi ja jossa kunnioitetaan luontoa ja ihmisten terveyttä. Ehdotukset perustuvat EU:n nykyisiin ekosuunnittelusääntöihin, jotka ovat vähentäneet merkittävästi EU:n energiankulutusta ja tuoneet kuluttajille huomattavia säästöjä. Pelkästään vuonna 2021 nykyisten ekosuunnitteluvaatimusten ansiosta kuluttajat säästivät 120 miljardia euroa. Sääntöjen myötä niiden soveltamisalaan kuuluvien tuotteiden vuotuinen energiankulutus on vähentynyt 10 prosenttia.

Uusi kehys voi johtaa vuoteen 2030 mennessä 132 miljoonaa öljytonnia vastaavan primaarienergiamäärän säästöihin. Tämä vastaa suunnilleen 150:tä miljardia kuutiometriä maakaasua eli lähes EU:n venäläisen kaasun koko tuontia.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2013

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiedot

Julkaisupäivä
30. maaliskuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto