Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote8. joulukuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​Verotus: Palveluntarjoajien on vastedes ilmoitettava kryptovaroilla suoritetut liiketoimet

Palveluntarjoajien on vastedes ilmoitettava kryptovaroilla suoritetut liiketoimet

Euroopan komissio on tänään ehdottanut kaikkia palveluntarjoajia koskevia uusia verotuksen läpinäkyvyyssääntöjä, joilla helpotetaan Euroopan unionissa asuvien asiakkaiden kryptovaroilla suorittamia liiketoimia. Ne täydentävät kryptovarojen markkinoista annettua asetusta ja rahanpesun torjuntaa koskevia sääntöjä.

Oikeudenmukainen ja tehokas verotus on avainasemassa julkisiin investointeihin ja palveluihin tarvittavien tulojen turvaamisessa. On myös tärkeää luoda liiketoimintaympäristö, jossa innovointi voi kukoistaa. Kryptovaroilla on helppo käydä kauppaa yli rajojen, mutta veroviranomaisilla ei ole tällä hetkellä tietoja, jotka tarvitaan kryptovaroilla saatujen tulojen valvomiseen. Tämä rajoittaa huomattavasti viranomaisten kykyä varmistaa, että verot maksetaan asianmukaisesti. Sen vuoksi Euroopan kansalaiset menettävät merkittävän määrän verotuloja.

Tämänpäiväisellä ehdotuksella parannetaan jäsenvaltioiden kykyä havaita ja torjua veropetoksia, verovilppiä ja veronkiertoa, koska siinä vaaditaan kaikkia kryptovarapalvelun tarjoajia (niiden koosta tai sijainnista riippumatta) ilmoittamaan EU:ssa asuvien asiakkaiden liiketoimet. Direktiivin toisena tavoitteena on vahvistaa yhteinen seuraamusten vähimmäistaso sellaisia tilanteita varten, joissa vaatimusten noudattamatta jättäminen on vakavaa. Tästä ovat esimerkkinä tapaukset, joissa ilmoitusta ei anneta hallinnollisista muistutuksista huolimatta. Lisäksi komissio ehdottaa, että finanssilaitosten on ilmoitettava myös sähköisellä rahalla ja digitaalisilla valuutoilla suoritetut liiketoimet ja että automaattinen tietojenvaihto koskee vastedes myös varakkaiden yksityishenkilöiden käyttämiä rajat ylittäviä tilanteita varten ennakkoon annettavia veropäätöksiä.

Seuraavat vaiheet

Ehdotuksella muutetaan hallinnollista yhteistyötä koskevaa direktiiviä. Se on johdonmukainen kryptovarojen raportointikehystä koskevan OECD:n aloitteen (CARF) ja OECD:n yhteiseen raportointistandardiin (CRS) tehtyjen muutosten kanssa.

Tekstiluonnos toimitetaan Euroopan parlamentille kuulemista varten ja neuvostolle hyväksyttäväksi. Tarkoitus on, että kryptovaroja, sähköistä rahaa ja digitaalisia valuuttoja koskevat uudet ilmoitusvaatimukset tulevat voimaan 1. tammikuuta 2026.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_7513

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
8. joulukuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto