Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli9. syyskuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Strategisella ennakoinnilla parannetaan EU:n selviytymiskykyä

Komissio on tänään hyväksynyt ensimmäisen strategisen ennakointiraporttinsa. Raportin tavoitteena on tehostaa EU:n strategisten valintojen ohjaamista. Vuoden 2020 raportissa esitetään perusteet ennakoinnin käytölle EU:n poliittisessa päätöksenteossa...

Strateginen ennakointi auttaa parantamaan politiikan suunnittelua, kehittämään tulevaisuuden kestäviä strategioita ja varmistamaan, että lyhyen aikavälin toimet ovat johdonmukaisia pitkän aikavälin tavoitteiden kanssa.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan näinä epävakaina ja haastavina aikoina poliittisilla johtajilla on oltava laaja-alainen ja kauaskantoinen näkemys. ”Tämä raportti osoittaa, kuinka tärkeää selviytymiskyky on vahvan ja kestävän elpymisen kannalta. Aikomuksemme on ohjata tarvittavia siirtymävaiheita kestävällä, oikeudenmukaisella ja demokraattisella tavalla”, puheenjohtaja von der Leyen totesi.

Komissio aikoo sisällyttää ennakoinnin kaikkiin politiikan aloihin sen strategisen arvon hyödyntämiseksi.

Ensimmäinen esimerkki ennakoinnin hyödyntämisestä EU:n avoimen strategisen riippumattomuuden vahvistamisessa on äskettäin annettu tiedonanto kriittisistä raaka-aineista.

Vuoden 2020 strategisessa ennakointiraportissa tarkastellaan EU:n selviytymiskykyä neljällä osa-alueella: sosiaalinen ja taloudellinen, geopoliittinen, ympäristökysymyksiin liittyvä sekä digitaalinen osa-alue. Raportissa yksilöidään kunkin osa-alueen osalta koronakriisin paljastamat valmiudet, haavoittuvuudet ja mahdollisuudet, joita on käsiteltävä keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Vuosittain laadittava strateginen ennakointiraportti tarjoaa taustatietoja muun muassa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin vuotuista unionin tilaa koskevaa puhetta sekä komission työohjelmia varten.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1586

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
9. syyskuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto