Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli14. lokakuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Rakennusten perusparannusstrategia: komissio pyrkii parantamaan rakennusten energiatehokkuutta

Euroopan komissio on tänään julkaissut rakennusten perusparannusstrategian (Renovation Wave Strategy) rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi. Rakennusten osuus EU:n energiankulutuksesta on noin 40 prosenttia ja energiankulutuksen...

Tällä pyritään parantamaan rakennuksissa asuvien ja niitä käyttävien ihmisten elämänlaatua, vähentämään Euroopan kasvihuonekaasupäästöjä, edistämään digitalisaatiota sekä tehostamaan materiaalien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Vuoteen 2030 mennessä voitaisiin kunnostaa 35 miljoonaa rakennusta ja luoda jopa 160 000 uutta vihreää työpaikkaa rakennusalalle.

Strategia asettaa etusijalle toimet kolmella alalla: hiilestä irtautuminen lämmityksessä ja jäähdytyksessä, energiaköyhyyden ja energiatehokkuudeltaan heikoimpien rakennusten muodostaman ongelman ratkaiseminen sekä julkisten rakennusten, kuten koulujen, sairaaloiden ja hallintorakennusten, perusparantaminen. Komissio ehdottaa, että koko perusparannusketjun nykyiset esteet hankkeen suunnittelusta sen rahoitukseen ja loppuun saattamiseen poistetaan erinäisten poliittisten toimenpiteiden, rahoitusvälineiden ja teknisen avun keinoin.

Vuosittain EU:ssa vain prosentissa rakennuksista tehdään energiatehokkuuteen tähtääviä perusparannuksia, joten tehokkaat toimet ovat ratkaisevan tärkeitä ilmastoneutraalin Euroopan saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä. Lähes 34 miljoonalla eurooppalaisella ei ole varaa lämmittää kotiaan. Komissio on tänään myös julkaissut jäsenvaltioille suunnatun suosituksen energiaköyhyyden torjumisesta.

Komission syyskuussa 2020 ehdottaman vähintään 55 prosentin päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä EU:n on vähennettävä rakennusten kasvihuonekaasupäästöjä 60 prosentilla, niiden energiankulutusta 14 prosentilla sekä lämmityksen ja jäähdytyksen energiankulutusta 18 prosentilla.

Tänään julkaistuun strategiaan kuuluu myös uuden eurooppalaisen Bauhausin luominen. Komissio käynnistää nyt kesään 2021 ulottuvan prosessin ja perustaa sen jälkeen viiden ensimmäisen Bauhausin verkoston eri EU-maihin vuonna 2022.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1835

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
14. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto