Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli21. lokakuuta 2021Suomen-edustusto

Oodi lukemisen ja keskustelemisen ilolle!

Hei jälleen uutiskirjeemme lukijat – arvatkaapas mitä: tämän viikon teema onkin lukeminen!Komission Suomen-edustusto on ollut aktiivisesti mukana Helsingin keskustakirjasto Oodin EU@Oodi -tietopisteelle rakennetun Europe Readr -tilan pystyttämisessä...

Komission mielestä kansalaiskeskustelun edistäminen on ensiarvoisen tärkeää eurooppalaisen yhteisöllisyyden rakentamiseksi, ja juuri sen vuoksi nyt käynnissä oleva Euroopan tulevaisuuskonferenssi mahdollistaa tapoja tuoda kansan ajatuksia EU-keskustelun keskiöön. EU:n on tärkeää tarjota paikkoja myös ruohonjuuritason keskusteluille samoin kuin aitoja mahdollisuuksia vuorovaikutukselle lähellä kansalaisia.

Tämän vuoksi oli erityisen hienoa, että tällä viikolla pääsimme mukaan järjestämään Europe Readr -hankkeeseen liittyvää, lukemiskulttuuria pohdiskelevaa paneelikeskustelua juuri keskuskirjasto Oodissa, helsinkiläisten olohuoneessa, ja striimaamaan sen netissä: https://youtu.be/oRZV9u2gGEE . Keskustelutilaisuuden aihe oli ”Future of Living, Tulevaisuuden asuminen”, ja siinä pohdittiin lukemiskulttuurin roolia tulevaisuuden asumisessa uuden eurooppalaisen Bauhaus-aloitteen https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_en valossa. Keskusteluun osallistui harvinaisen laaja kattaus eri alojen edustajia: kirjailija ja näyttelijä Andreas Jungwirth, arkkitehti Charlotte Nyholm (Vapaa-kollektiivin jäsen ja yksi Readr-installaation luojista EU@Oodi-pisteessämme), kirjailija Drago Jančar, taiteilija Kaarina Kaikkonen, ympäristöministeriön erityisasiantuntija, Aalto-yliopiston professori Matti Kuittinen sekä keskustakirjasto Oodin informaatikko, kirjastonhoitaja Samu Eeve. Juuri tällaisia olohuonekeskusteluja pandemia-ajasta heräilevälle yleisölle olisi hienoa saada lisää!

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston ylijohtaja Riitta Kaivosojan sanojen mukaan: ”Kannustaminen lukemiseen – erityisesti nuorten sukupolvien keskuudessa – on elintärkeää kansakunnan ja Euroopan tulevaisuuden kannalta. Se on myös yksi kulttuuripolitiikkamme kulmakivistä.”

Keskustelusta mieleen jäivät erityisesti slovenialaisen Drago Jančarin sanat: ”Tulevaisuutemme on kiinni menneisyyden tapahtumien ymmärryksestä.” Niinhän sitä sanotaan, että historiaa tietämätön on tuomittu toistamaan sitä. Tätä ymmärrystähän sekä kansalaiskeskustelu että rikas lukemiskulttuuri pitää yllä – ja näille molemmille kirjastot tarjoavat luonnollisen tilan. Nähdään siis kirjastoissa yhteistä lukemiskulttuuria ja kansalaiskeskustelua rikastamassa!

Tiedot

Julkaisupäivä
21. lokakuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto