Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote23. helmikuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Oikeudenmukainen ja kestävä talous: Yritysten kestävää toimintaa koskeva huolellisuusvelvoite

Oikeudenmukainen ja kestävä talous

Euroopan komissio on tänään hyväksynyt ehdotuksen direktiiviksi yritysten kestävää toimintaa koskevasta huolellisuusvelvoitteesta (due diligence). Ehdotuksella pyritään edistämään yritysten kestävää ja vastuullista toimintaa globaaleissa arvoketjuissa. Ehdotuksella otetaan myös käyttöön yritysten kestävää toimintaa koskeva huolellisuusvelvoite puuttua kielteisiin ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksiin.

Yrityksillä on keskeinen rooli kestävien talouksien ja yhteiskuntien rakentamisessa. Niitä vaaditaan tunnistamaan niiden toiminnasta aiheutuvat kielteiset ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutukset ja tarvittaessa ehkäisemään tai eliminoimaan ne taikka hillitsemään niitä. Tällaisia vaikutuksia ovat esimerkiksi saastuminen ja luontokato ja ihmisoikeuksien tapauksessa lapsityövoiman käyttö ja työntekijöiden riisto.

Yrityksille uudet säännöt merkitsevät oikeusvarmuutta ja tasapuolisia toimintaedellytyksiä. Kuluttajien ja sijoittajien näkökulmasta ne lisäävät läpinäkyvyyttä. EU:n uusilla säännöillä edistetään vihreää siirtymää ja suojellaan ihmisoikeuksia Euroopassa ja muualla maailmassa.

Useat EU-maat ovat jo ottaneet käyttöön huolellisuusvelvoitetta koskevia kansallisia sääntöjä, ja osa yrityksistä on toteuttanut toimenpiteitä omaehtoisesti. Tarvitaan kuitenkin mittavampia parannuksia, ja niiden saavuttaminen vapaaehtoiselta pohjalta on vaikeaa. Direktiiviehdotuksella otetaan käyttöön yritysten kestävää toimintaa koskeva huolellisuusvelvoite puuttua kielteisiin ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksiin.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_1145  

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)


Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. helmikuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto