Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli27. huhtikuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Muuttoliikkeen hallinta: EU:lle uusi vapaaehtoisen paluun ja uudelleenkotouttamisen strategia

Komissio hyväksyi tänään EU:n ensimmäisen vapaaehtoista paluuta ja uudelleenkotouttamista koskevan strategian. Strategialla pyritään edistämään vapaaehtoista paluuta ja uudelleenkotouttamista olennaisena osana EU:n yhteistä palautusjärjestelmää. Tämä...

Tänään julkistettava strategia on osa EU:n pyrkimystä luoda yhteinen EU:n palautusjärjestelmä osana uutta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta.

Vain noin kolmannes ihmisistä, joilla ei ole oikeutta jäädä EU:hun, palaa lähtömaahansa, ja palaajista alle 30 prosenttia tekee sen vapaaehtoisesti. Vapaaehtoinen paluu on aina se parempi vaihtoehto: siinä pääosassa on itse yksilö, lopputulos on parempi ja kustannuksia aiheutuu vähemmän. Tämä kaikkien aikojen ensimmäinen vapaaehtoisen paluun ja uudelleenkotouttamisen strategiamme auttaa sekä EU:sta että EU:n ulkopuolisista maista lähteviä palaajia tarttumaan mahdollisuuksiin kotimaassaan, tukee paikallisyhteisön kehitystä ja auttaa rakentamaan luottamusta muuttoliikejärjestelmäämme kohtaan”, sanoo sisäasiainkomissaari Ylva Johansson.

Toimivat oikeudelliset ja operatiiviset puitteet

Komissio pyrkii jatkossakin luomaan nopeita ja oikeudenmukaisia yhteisiä turvapaikka- ja palautusmenettelyjä ja -sääntöjä, seuraamaan paluu- ja uudelleenkotoutumisavun tarjontaa ja vähentämään maiden välisten luvattomien siirtymisten riskiä. Tämä on tarkoitus toteuttaa palauttamisdirektiiviin ja turvapaikkamenettelyasetukseen tehtävillä muutoksilla ja tarkistetulla Eurodac-asetuksella.

Komissio haluaa antaa Frontexille laajemmat käytännön toimivaltuudet palautusasioissa. Laajennettujen toimivaltuuksiensa myötä Frontex voi tukea EU-maita vapaaehtoisen paluu- ja uudelleenkotoutumisprosessin kaikissa vaiheissa, muun muassa paluuta edeltävissä ohjaus- ja tukipalveluissa, saapumisen jälkeisessä tuessa ja uudelleenkotoutumisavun tuloksellisuuden seurannassa.

Komissio kehittää Frontexin kanssa yhteistä koulutusohjelmaa paluuneuvojille, jotka täydentäisivät Frontexin jo antamaa tukea ja auttaisivat hyödyntämään paremmin verkkopohjaisia järjestelmiä.

Vahvempaa yhteistyötä kumppanimaiden kanssa

Vapaaehtoiseen paluuseen ja uudelleenkotouttamiseen liittyvä yhteistyö on keskeinen näkökohta uuden muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen mukaisissa muuttoliikekumppanuuksissa.

EU tukee kumppanimaita uudelleenkotouttamisprosesseissa kehittämällä valmiuksia, kouluttamalla henkilöstöä tai tukemalla hallintorakenteita, joilla vastataan palaajien taloudellisiin, sosiaalisiin ja psykososiaalisiin erityistarpeisiin.

Lisäksi EU vahvistaa uudelleenkotouttamisohjelmien ja muiden kehitysyhteistyöhankkeiden välisiä yhteyksiä kumppanimaissa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1931

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
27. huhtikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto