Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli16. kesäkuuta 2020Suomen-edustusto

Koronakriisiin avuksi yhteentoimivia jäljitys- ja varoitussovelluksia

EU-maat ovat sopineet kontaktinjäljityssovellusten yhteentoimivuuteen liittyvistä teknisistä yksityiskohdista. Tarkoituksena on varmistaa, että kansallinen sovellus toimii saumattomasti, vaikka käyttäjä on toisessa EU-maassa. Kyseessä on tärkeä askel...

EU-maat ovat tänään komission tuella sopineet teknisistä määritelmistä, joilla varmistetaan suojattu tiedonvaihto kontaktinjäljityssovellusten välillä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kun yhteentoimivuusratkaisu on otettu käyttöön, kansallinen sovellus toimii saumattomasti käyttäjän matkustaessa toiseen EU-maahan, jossa käytetään vastaavaa ns. hajautettua mallia.

Tämä pätee suurimpaan osaan EU:ssa jo käytössä olevista tai pian käyttöön otettavista sovelluksista.

”Lomakauden lähestyessä on tärkeää, että eurooppalaiset voivat käyttää oman maansa sovellusta missä tahansa EU:ssa”, EU:n sisämarkkinakomissaari Thierry Breton kiittelee sopimusta. ”Kontaktinjäljityssovelluksista voi olla apua koronaviruksen leviämisen rajoittamisessa, varsinkin EU-maiden purkaessa liikkumis- ja kokoontumisrajoituksia.”

Suurin osa EU-maista on päättänyt käyttää koronaviruksen leviämisen seurannassa mobiilisovelluksia tavanomaisen jäljityksen täydennyksenä.

Useimmat kansallisella tasolla hyväksytyt sovellukset perustuvat hajautettuun malliin.

Mallissa puhelimen lähellä tietyn ajan olleiden muiden puhelinten tunnisteet pysyvät käyttäjän puhelimessa ja niitä verrataan tartunnan saaneiksi todettujen käyttäjien tunnisteisiin.

Nyt sovittujen yhteentoimivuusmääritelmien ansiosta tämä vertailu voidaan tehdä myös muista EU-maista tuleville matkustajille, jolloin käyttäjän ei tarvitse ladata kunkin kohdemaan erillistä sovellusta.

Sovellusten toisilleen välittämä lähikontaktitieto lähetetään salatussa muodossa niin, että yksittäistä käyttäjää ei voi tunnistaa.

Minkäänlaista tietoa käyttäjän sijainnista ei myöskään käytetä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1043

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
16. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto