Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote22. maaliskuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

​​​​​​​Komissio vahvistaa kuluttajien oikeutta korjauttaa tavarat

Korjaamisen ja uudelleenkäytön edistäminen

Euroopan komissio on tänään hyväksynyt ehdotuksen yhteisiksi säännöiksi, joilla edistetään tavaroiden korjaamista. Tarkoituksena on tuoda kuluttajille säästöjä ja tukea Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteita muun muassa vähentämällä jätteitä.

Vialliset tavarat on viime vuosikymmeninä usein vain vaihdettu uuteen sen sijaan, että ne olisi korjattu. Kuluttajia ei myöskään ole riittävästi kannustettu korjauttamaan tavaroita lakisääteisen takuun umpeuduttua. Komission tämänpäiväisen ehdotuksen ansiosta tavaroiden korjauttamisesta tulee kuluttajille aiempaa helpompi ja kustannustehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi kysynnän kasvu edistää korjausalaa ja kannustaa tuottajia ja myyjiä kehittämään kestävämpiä liiketoimintamalleja.

Ehdotuksella varmistetaan, että yhä useampi tavara korjataan lakisääteisen takuun puitteissa. Lisäksi varmistetaan, että kuluttajien on aiempaa helpompi ja halvempi korjauttaa teknisesti korjattavissa olevat tavarat (kuten pölynimurit ja pian myös tabletit ja älypuhelimet) lakisääteisen takuun umpeuduttua tai sen jälkeen kun niitä ei enää voi käyttää kulumisen vuoksi.

Uudet toimenpiteet, joilla edistetään ja helpotetaan korjaamista ja uudelleenkäyttöä

Ehdotuksella annetaan kuluttajille uusi ”korjauttamisoikeus”, joka on voimassa sekä lakisääteisen takuun puitteissa että sen umpeuduttua.

Lakisääteisen takuun puitteissa myyjän on tarjottava tavaran korjaamista, paitsi jos korjaaminen on kalliimpaa kuin tavaran vaihtaminen uuteen.

Lakisääteisen takuun umpeuduttua kuluttajilla on käytössään uusia oikeuksia ja välineitä, jotta tavaran korjauttaminen olisi helppo vaihtoehto:

– Kuluttajien oikeus vaatia tuottajia korjaamaan tavarat, jotka ovat EU:n lainsäädännön mukaan teknisesti korjattavissa, kuten pesukone tai televisio.

– Tuottajien velvollisuus tiedottaa kuluttajille tavaroista, jotka näiden on korjautettava itse.

– Korjausten koordinointiin tarkoitettu verkkoalusta, jonka kautta kuluttajat voivat ottaa yhteyttä omalla alueellaan toimiviin korjauspalveluihin ja kunnostettujen tavaroiden myyjiin.

– Eurooppalainen korjaustietolomake, jota kuluttajat voivat pyytää miltä tahansa korjauspalvelujen tarjoajalta, parantaa korjausehtojen ja -hintojen läpinäkyvyyttä.

– Korjauspalveluja varten kehitettävä eurooppalainen laatustandardi.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_23_1794

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
22. maaliskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto