Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli17. maaliskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Komissio haluaa lieventää koronarajoituksia yhteisin ja koordinoiduin toimenpitein

Komissio kehottaa EU-maita valmistautumaan koronarajoitusten asteittaiseen poistamiseen, kun epidemiologinen tilanne sen sallii. Tänään annetussa tiedonannossa komissio kaavailee rajoitusten lieventämistä yhteisin ja koordinoiduin toimenpitein...

Tänään annetussa tiedonannossa EU-maita kehotetaan ottamaan käyttöön koordinoitu lähestymistapa ja esitetään keinoja yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Komissio antoi tiedonannon ennen 25. maaliskuuta pidettävää EU-maiden päämiesten kokousta, jossa ovat esillä koronapandemiaan liittyvät EU:n toimet.

Digitaaliset vihreät todistukset

Komissio on hyväksynyt tänään lainsäädäntöehdotuksen digitaalisesta vihreästä todistuksesta. Todistuksella osoitetaan, että henkilö on saanut covid-19-rokotteen, parantunut covid-19-taudista tai saanut negatiivisen covid-19-testituloksen. Tarkoituksena on helpottaa matkustamista EU:ssa.

EU:n tasolla määritellään myös todistuksia koskeva tekninen kehys, joka otetaan käyttöön kesäkuun puoliväliin mennessä. Sen ansiosta myös kolmansissa maissa myönnetyt yhteensopivat todistukset on mahdollista lisätä samaan järjestelmään.

Väline koronaviruksen torjuntatoimia varten

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) kehittää välineen, jonka avulla EU-maat voivat tehdä päätöksiä rajoitusten täytäntöönpanosta. Sen avulla määritellään tasot, jotka kuvastavat kunkin maan epidemiologista tilannetta.

Näin voidaan tehdä simulaatioita, joilla havainnollistetaan, kuinka paljon kullakin EU-maalla on liikkumavaraa rajoitusten keventämiseen ilman vaaraa viruksen leviämisestä uudelleen. ECDC:n kehittämä interaktiivinen digitaalinen väline on valmis EU-maiden käyttöön huhtikuussa.

Täydentäviä testaus- ja jäljitysstrategioita koskeva ohjaus

Covid-19-kotitestejä (sekä pyyhkäisynäytteitä että testipakkauksia) alkaa nyt tulla markkinoille. ECDC julkaisee pian covid-19-taudin kotitestausta koskevat tekniset ohjeet, jotka sisältävät yksityiskohtaiset tiedot testien saatavuudesta, kliinisestä suorituskyvystä verrattuna RT-PCR-testeihin, vaikutuksista raportointiin ja epidemiologiseen seurantaan sekä niiden asianmukaisesta käytöstä.

Komissio antaa tänään suosituksen, jossa EU-maita kehotetaan seuraamaan jätevesiään covid-19-viruksen ja sen muunnosten seuraamiseksi sekä jakamaan tiedot toimivaltaisten terveysviranomaisten kanssa, jotta virus voidaan havaita varhaisessa vaiheessa.

Investoinnit hoitokeinoihin

Huhtikuun puolivälissä on tarkoitus antaa yhteinen covid-19-taudin hoitokeinoja koskeva strategia, jolla pyritään nopeuttamaan tutkimusta hyvän hoidon nopean saatavuuden varmistamiseksi. Hoitokeinoja varten otetaan käyttöön aiempaa joustavampia sääntelytoimenpiteitä, esimerkiksi helpotetaan merkintöjä, jotta voidaan mahdollistaa niiden nopea ja laajamittainen tarjonta pandemian aikana.

EU:n rokoteapumekanismi

Koronaviruspandemian päättyminen EU:ssa riippuu globaalista edistymisestä. Mikään maa tai alue ei ole turvassa pandemialta, ellei pandemiaa hillitä maailmanlaajuisesti.

EU ja sen jäsenmaat ottavat käyttöön koordinoidun eurooppalaisen lähestymistavan rokotteiden jakamiseen. Ne perustavat EU:n rokotusapumekanismin auttaakseen naapuri- ja kumppanimaita pandemian torjunnassa. Lähestymistavalla täydennetään EU:n Team Europen (komissio, EU-maat ja Euroopan investointipankki) 2,2 miljardin euron investointeja COVAX-hankkeeseen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1184

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
17. maaliskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto