Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli12. kesäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio haluaa kuulla mielipiteitä täydentääkseen kilpailusääntöjä

Komissio on tänään julkaissut uusia kilpailusääntöjä koskevan alustavan vaikutustenarviointinsa sekä käynnistänyt julkisen kuulemisen kerätäkseen mielipiteitä mahdollisista uusista säännöksistä, joilla voitaisiin puuttua rakenteellisiin...

Komissio pyrkii korjaamaan voimassa olevien kilpailusääntöjen puutteita ja ratkaisemaan markkinoiden rakenteelliset kilpailuongelmat uusilla säännöillä.

Se on tänään julkaissut alustavan vaikutustenarvioinnin ja avoimen julkisen kuulemisen kerätäkseen kannanottoja mahdollisen uuden kilpailuvälineen tarpeesta.

Mahdollisella uudella välineellä puututaan markkinoiden rakenteellisiin kilpailuongelmiin, joita ei voida ratkaista tehokkaimmalla tavalla nykyisillä kilpailusäännöillä, esimerkiksi estetään markkinoiden valuminen tietylle toimijalle.

Komissio katsoo, että kilpaillut ja oikeudenmukaiset markkinat edellyttävät kokonaisvaltaista ja kattavaa lähestymistapaa.

Keskeistä on voimassa olevien kilpailusääntöjen vahvan täytäntöönpanon jatkaminen ja digitaalisten alustojen mahdollinen ennakkosääntely

Lisäksi tarvitaan mahdollisesti täydentävää uutta kilpailusäännöstöä.

Kilpailupolitiikasta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager toteaa:

”Kilpailusääntöjen sisäänrakennetulla joustavuudella voidaan puuttua monenlaiseen kilpailunvastaiseen toimintaan erilaisilla markkinoilla. Nykysäännöillä ei kuitenkaan voida poistaa tiettyjä kilpailuun kohdistuvia rakenteellisia riskejä, esimerkiksi markkinoiden valumista yhdelle toimijalle. Pyrimme keräämään sidosryhmiltä näkemyksiä, jotta voimme tutkia tarvetta ottaa käyttöön uusia sääntöjä, jotka mahdollistaisivat tällaisten rakenteellisten kilpailuongelmien ratkaisemisen oikea-aikaisesti ja tehokkaasti ja siten takaisivat oikeudenmukaiset ja kilpailuun perustuvat markkinat kaikkialla taloudessa.”

Sidosryhmät voivat esittää näkemyksensä alustavasta vaikutustenarvioinnista 30. kesäkuuta 2020 saakka ja vastata avoimeen julkiseen kuulemiseen 8. syyskuuta 2020 saakka.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_977

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
12. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto