Komission tänään antamassa tiedonannossa esitellään välineet, joita EU-maat voivat käyttää hallitakseen väestörakenteen muutosta ja sen vaikutuksia EU:n yhteiskuntaan ja talouteen sekä talouden maailmanlaajuiseen kilpailukykyyn. Välineistöön kuuluvat muun muassa sääntelyvälineet, toimintakehykset ja rahoitus. Ne voidaan yhdistää toimivasti kansallisiin ja alueellisiin toimintapolitiikkoihin. Näin kaikkia voidaan auttaa hyödyntämään väestörakenteen muutoksen etuja ja toisaalta vastaamaan sujuvasti sen aiheuttamiin haasteisiin.
Komission tiedonannossa esitelty väestökehityksen toimintavälineistö perustuu eri puolilta EU:ta saatuihin kokemuksiin ja rakentuu seuraavien neljän pilarin ympärille:
- tuetaan vanhempia perhe-elämän ja palkkatyön sovittamisessa yhteen
- tuetaan nuoria ja parannetaan heidän edellytyksiään menestyä ja kehittää osaamistaan sekä helpotetaan heidän pääsyään työmarkkinoille ja mahdollisuuksiaan saada kohtuuhintaisia asuntoja
- voimaannutetaan vanhempia sukupolvia ja ylläpidetään heidän hyvinvointiaan uudistuksin, joihin yhdistetään asianmukaiset työmarkkinapolitiikat ja työpaikkojen toimintalinjat
- puututaan tarvittaessa työvoimapulaan hallitun laillisen muuttoliikkeen avulla.
Toimintavälineistöä laadittaessa on tunnistettu tarve ottaa huomioon väestörakenteen muutosten alueellinen ulottuvuus erityisesti alueilla, joilla väestö supistuu ja paljon nuoria työntekijöitä muuttaa pois (aivovuoto).
EU:n jäsenmaiden tueksi on EU:n tasolla käytettävissä sääntelyvälineiden ja toimintakehysten lisäksi monia rahoitusvälineitä, kuten elpymis- ja palautumistukiväline ja Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+).
Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/IP_23_4807
Euroopan komission Suomen-edustusto
Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo.ulvila@ec.europa.eu
Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina.hotti@ec.europa.eu
Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 11. lokakuuta 2023
- Laatija
- Suomen-edustusto