Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli7. lokakuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio on esittänyt uuden suunnitelmansa romanien tukemiseksi

Komissio on tänään hyväksynyt romanien tukemista koskevan suunnitelmansa, jossa se esittää vuoteen 2030 asti ulottuvat tavoitteet. Lisäksi komissio on esittänyt EU-maita koskevia suosituksia tavoitteiden saavuttamiseksi. Komissio ehdottaa...

Vaikka EU:ssa on tehty joitakin parannuksia – lähinnä koulutuksen alalla – Euroopalla on vielä pitkä matka siihen, että romanit olisivat aidosti tasa-arvoisessa asemassa valtaväestön kanssa. Monet romanit kohtaavat arjessaan edelleen paljon syrjintää.

Tavoitteena on täysi tasa-arvo, mutta komissio ehdottaa vuodeksi 2030 vähimmäistavoitteita aiempien toimien avulla saavutetun edistymisen pohjalta.

Vähimmäistavoitteena on muun muassa alentaa syrjintää kokevien romanien määrä vähintään puoleen.

Lisäksi vähimmäistavoitteena on kaventaa romanien ja valtaväestön välinen köyhyyskuilu vähintään puoleen ja pienentää varhaiskasvatukseen osallistumisessa oleva ero vähintään puoleen. Myös työllisyysero ja sukupuolten työllisyysero on tarkoitus pienentää vähintään puoleen.

Komissio on antanut EU-maita koskevia ohjeita ja laatinut luettelon toimenpiteistä, jotka EU-maiden olisi toteutettava nopeuttaakseen romanien tasa-arvon, osallisuuden ja osallistumisen toteutumista.

Ohjeet ja toimenpiteet koskevat muun muassa tukijärjestelmien kehittämistä syrjinnän uhreille, kouluissa järjestettäviä tiedotuskampanjoita, talousosaamisen tukemista, romanien työllistymistä sekä romaninaisten helpompaa pääsyä terveystarkastuksiin, seulontoihin ja perhesuunnittelun piiriin.

Tavoitteiden saavuttamiseksi on ratkaisevan tärkeää, että EU-maat toteuttavat oikeanlaista politiikkaa. Komissio kehottaa EU-maita toimittamaan kansalliset suunnitelmansa syyskuuhun 2021 mennessä ja raportoimaan niiden täytäntöönpanosta kahden vuoden välein.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_20_1813

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
7. lokakuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto