Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli14. huhtikuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio esittää järjestäytyneen rikollisuuden uuden torjuntastrategian

Komissio esittää tänään EU:n uuden strategian järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Siinä keskitytään tehostamaan lainvalvontaa ja oikeudellista yhteistyötä, torjumaan järjestäytyneen rikollisuuden rakenteita, minimoimaan rikoshyöty ja...

Komission tänään esittämä strategia sisältää joukon toimenpiteitä, joita on tulevien viiden vuoden aikana tarkoitus hyödyntää rikollisjärjestöjen liiketoimintamallien ja rakenteiden hajottamiseksi niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.

Lainvalvonnan ja oikeudellisen yhteistyön tehostaminen

Järjestäytyneen rikollisuuden torjumisen kannalta avainasemassa on lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten tehokas tiedonvaihto koko EU:n alueella, sillä 65 prosentissa EU:ssa toimivista rikollisryhmistä on useiden maiden kansalaisia.

Komissio aikoo muun muassa ehdottaa, että DNA-, sormenjälki- ja ajoneuvorekisteröintitietojen vaihtamiseen tarkoitettua Prüm-mekanismia päivitetään.

Lisäksi komissio aikoo ehdottaa EU:n poliisiyhteistyötä koskevaa säännöstöä, jolla selkeytetään EU:n monenvälisten yhteistyösopimusten hajanaista kokonaisuutta. Tavoitteena on saada turvallisuuteen, rajaturvallisuuteen ja muuttoliikkeen hallintaan tarkoitetut tietojärjestelmät yhteensopiviksi vuoteen 2023 mennessä.

Tutkintatoimien tehostaminen järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi ja tiettyihin rikoksiin keskittyminen

Komissio pyrkii reagoimaan tehokkaasti tiettyihin rikollisuuden muotoihin. Se aikoo ehdottaa muun muassa ympäristörikollisuuden torjuntaa koskevien EU:n sääntöjen tarkistamista.

Komissio kehittää myös tapoja torjua väärennöksiä. Painopisteenä on erityisesti lääkinnällisten tuotteiden väärennösten torjunta.

Komissio esittää tänään myös ihmiskaupan torjuntaa koskevan strategian.

Rikoksista saatavan hyödyn minimointi

Rikollisuuden paljastamisessa, rankaisemisessa ja ehkäisemisessä keskeisessä asemassa on rikoksesta saatava hyödyn minimointi. Komissio aikoo ehdottaa muun muassa rikoshyödyn menetetyksi tuomitsemista koskevien EU:n sääntöjen tarkistamista, rahanpesun torjuntaa koskevien EU:n sääntöjen kehittämistä ja EU:n nykyisten korruptiontorjuntasääntöjen arviointia.

Lainvalvonnan ja oikeuslaitoksen mukauttaminen digitaaliaikaan

Koska 80 prosentilla rikoksista on digitaalinen ulottuvuus, lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen on saatava käyttöönsä nykyaikainen teknologia. Niillä on oltava välineet ja taidot, joita tarvitaan nykyaikaisen rikollisuuden torjuntaan. Komissio pyrkii yhteistyössä asiaankuuluvien EU-virastojen kanssa tarjoamaan kansallisille viranomaisille tietoa ja operatiivista asiantuntemusta, joita tarvitaan tutkinnan suorittamiseen nykyaikaisessa digitaalisessa ympäristössä.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_1662

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
14. huhtikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto