Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli9. helmikuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa uutta Välimeren alueen toimintaohjelmaa

Euroopan komissio ja EU:n ulkoasiainedustaja antoivat tänään yhteisen tiedonannon uudesta Välimeren alueen toimintaohjelmasta. Ohjelman tarkoituksena on EU:n ja sen eteläisen naapurialueen strategisen kumppanuuden uudistaminen ja vahvistaminen...

Euro–Välimeri-kumppanuus käynnistettiin vuonna 1995 Barcelonan julistuksella, jonka tavoitteena oli rauhan, vaurauden sekä henkilö- ja kulttuurivaihdon alueen luominen. Euroopan naapuruuspolitiikkaa tarkistettiin viimeksi vuonna 2015.

EU:n ehdottamassa uudessa Välimeren alueen toimintaohjelmassa keskitytään viiteen toiminta-alueeseen.

Toimintaohjelmassa ehdotetaan muun muassa voimien yhdistämistä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vihreän siirtymän nopeuttamisessa. Tarkoituksena on hyödyntää vähähiilisen talouden mahdollisuuksia, suojella alueen luonnonvaroja ja luoda vihreää kasvua.

Samoin halutaan nopeuttaa digitaalista muutosta ja tukea samalla häiriönsietokykyisiä, osallistavia ja kestäviä talouksia, joissa luodaan mahdollisuuksia kaikille, erityisesti naisille ja nuorille.

Ohjelmassa uusitaan yhteinen sitoutuminen demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen, ihmisoikeuksiin ja vastuulliseen hallintoon. Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion kunnioittaminen on olennainen osa kumppanuutta. On tärkeää, että kansalaiset voivat luottaa instituutioihin.

Toimintaohjelmalla EU pyrkii myös edistämään rauhaa ja turvallisuutta Välimeren alueella, tukemaan maita turvallisuushaasteissa ja löytämään ratkaisuja käynnissä oleviin konflikteihin.

Ohjelmalla puututaan lisäksi muuttoliikkeeseen: EU ja sen eteläiset naapurimaat tarkastelevat yhdessä muun muassa laittomaan muuttoliikkeeseen liittyviä haasteita ja helpottavat turvallisten ja laillisten muuttoliikkeen väylien käyttöä.

Eteläisille naapureille suunnatun talous- ja investointisuunnitelman tarkoituksena on varmistaa, että alueen väestön elämänlaatu paranee eikä kukaan jää jälkeen talouden elpyessä.

Talous- ja investointisuunnitelma sisältää alustavia lippulaivahankkeita, joilla parannetaan selviytymiskykyä, rakennetaan vaurautta ja lisätään kauppaa ja investointeja kilpailukyvyn ja osallistavan kasvun tueksi.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_426

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
9. helmikuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto