Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote18. huhtikuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio ehdottaa pankkien kriisinhallintaa ja talletussuojaa koskevan kehyksen uudistamista

Banking union

Euroopan komissio on tänään hyväksynyt ehdotuksen EU:n nykyisen pankkien kriisinhallinta- ja talletussuojakehyksen mukauttamisesta ja vahvistamisesta. Painopisteenä ovat keskisuuret ja pienemmät pankit.

EU:n pankkisektorin häiriönsietokyky on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina, myös vahvan kriisinhallintakehyksen ansiosta. EU:n rahoituslaitoksilla on vahva pääomapohja, niillä on runsaasti likviditeettiä ja niitä valvotaan tiiviisti.

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että tästä huolimatta monien keskisuurten ja pienempien ongelmapankkien tilanteeseen on haettu ratkaisua kriisinratkaisukehyksen ulkopuolelta. Tällöin on toisinaan käytetty veronmaksajien rahoja sen sijaan, että olisi käytetty pankeilta edellytettyjä sisäisiä varoja tai yksityisiä, toimialan rahoittamia turvaverkkoja, kuten talletussuojajärjestelmiä ja kriisinratkaisurahastoja.

Tänään tehty ehdotus antaa viranomaisille monenlaisia välineitä, joilla kaatuvan pankin hallittu poistuminen markkinoilta voidaan järjestää pankin koosta ja liiketoimintamallista riippumatta. Toimialan rahoittamien turvaverkkojen käyttöä helpotetaan pankkikriiseissä, jotta tallettajia voidaan suojata esimerkiksi siirtämällä talletuksia vaikeuksissa olevasta pankista terveeseen pankkiin. Pankkien sisäinen tappionsietokyky on edelleen ensisijainen suojautumiskeino, jota tällaisten turvaverkkojen käyttö ainoastaan täydentää.

Kaiken kaikkiaan on kyse rahoitusvakauden vaalimisesta, veronmaksajien ja tallettajien suojaamisesta sekä reaalitalouden ja sen kilpailukyvyn tukemisesta.

Ehdotuksella pyritään seuraaviin tavoitteisiin: 1) rahoitusvakauden säilyttäminen ja veronmaksajien rahojen suojaaminen, 2) reaalitalouden suojaaminen pankkien kaatumisen vaikutuksilta ja 3) talletussuojan parantaminen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_23_2250     

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
18. huhtikuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto