Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote14. joulukuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Kahden eurooppalaisen kansalaisaloitteen rekisteröintihakemukset käsitelty

Kansalaisaloite
Valokuvaaja Xavier Lejeune
Valokuvaaja Xavier Lejeune

Komissio on tänään päättänyt rekisteröidä eurooppalaisen kansalaisaloitteen ”Green VAT – EU:n vihreä ALV kestävien ja ympäristöystävällisten tuotteiden ja palvelujen edistämiseksi”. Aloitteen järjestäjät pyytävät komissiolta säädösehdotusta vihreiden tuotteiden ja palvelujen ALV-kannan alentamiseksi.

Green VAT -aloitteen järjestäjät kehottavat komissiota tekemään ilmaston- ja ympäristönsuojelun tukemiseksi aloitteen ekologisten, kestävästi tuotettujen ja ympäristöystävällisten tuotteiden veronalennuksista. Koska aloite täyttää tarvittavat edellytykset, komissio katsoo, että se on rekisteröitävä. Komissio ei ole tässä vaiheessa analysoinut aloitteen sisältöä.

Tämänpäiväisen rekisteröintipäätöksen jälkeen Green VAT -aloitteen järjestäjillä on kuusi kuukautta aikaa alkaa kerätä allekirjoituksia. Jos eurooppalainen kansalaisaloite saa vuoden kuluessa vähintään miljoona kannattajaa vähintään seitsemästä eri EU-maasta, komission on otettava siihen kantaa. Komissio päättää, toteuttaako se aloitteen johdosta toimia vai ei. Kummassakin tapauksessa sen on perusteltava päätöksensä.

Lisäksi komissio eväsi tänään rekisteröintihakemuksen, joka koskee ”EVE-aloitetta päätöksenteko-oikeuden luomiseksi”. Aloitteessa pyydetään komissiota tekemään ehdotus uudesta perusoikeudesta, jolla unionin toimielinten tasolle luotaisiin suoran demokratian järjestelmä. Järjestelmässä kansalaiset voisivat yhtenäisen käytännön mukaisesti päättää yhteisistä tai julkisista asioista ja käyttää näin yhdessä kansan itsemääräämisoikeutta.

EVE-aloitteen tavoite voitaisiin saavuttaa vain muuttamalla perussopimuksia. Asetuksen (EU) 2019/788 mukaisesti komissiota voidaan kuitenkin ainoastaan pyytää ehdottamaan sen toimivaltaan kuuluvaa sekundäärilainsäädäntöä perussopimusten täytäntöön panemiseksi. Hakemus evättiin kaksivaiheisessa menettelyssä, jossa aloitteen järjestäjiä pyydettiin ensin muuttamaan alkuperäistä aloitettaan komission ensimmäisen arvioinnin perusteella.

Tausta

Eurooppalainen kansalaisaloite otettiin käyttöön Lissabonin sopimuksella. Aloitteen avulla kansalaiset voivat ehdottaa aiheita EU:n asialistalle. Kansalaisaloitejärjestelmä käynnistettiin virallisesti huhtikuussa 2012.

Kansalaisaloite voidaan rekisteröidä, jos se täyttää seuraavat edellytykset: 1) aloite ei ylitä selvästi komission toimivaltaa tehdä säädösehdotus, 2) se ei ole selvästi oikeuden väärinkäyttöä, aiheeton tai tehty haitantekotarkoituksessa ja 3) se ei ole selvästi EU:n arvojen vastainen.

Komissio on saanut tähän mennessä 110 eurooppalaisen kansalaisaloitteen rekisteröintipyyntöä. Niistä 86 täytti oikeudelliset vaatimukset ja rekisteröitiin.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_6772

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
14. joulukuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto