Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli3. toukokuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Eurooppa-päivää juhlitaan verkossa 7.–9.5.

Eurooppa-päivää eli Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivää vietetään tänä vuonna Suomessa kolmipäiväisellä verkkotapahtumalla. Lähetys käynnistyy perjantaina 7.5. klo 9.00. Päivien aikana keskustellaan muun muassa Euroopan tulevaisuudesta, Euroopan...

Poimintoja Euroopan komission ja Euroopan parlamentin ohjelmista:

Pe 7.5. klo 10.00–11.00 Euroopan tulevaisuus pöydällä

EU:n tulevaisuutta käsittelevä konferenssi starttaa Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. Mistä tulevaisuuskonferenssissa on kyse, ja mihin pohdinta EU:n uudistamistarpeista tähtää? Mitä kansalaiset haluavat Euroopan tulevaisuudelta, ja miten kansa saa äänensä kuuluville?

Aiheesta keskustelevat Euroopan parlamentin jäsenetSirpa Pietikäinen (EPP, kok.) ja Nils Torvalds (Renew, r.), eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja, entinen meppi (2004–2014) Satu Hassi (vihr.) sekä pitkän linjan poliitikko, meppinä 2009–2019 toiminut Liisa Jaakonsaari (sd.). Keskusteluttajana Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Pe 7.5. klo 12.00–13.00 Raideliikenne mukana vihertämistalkoissa

Vuosi 2021 on Euroopan rautatieliikenteen teemavuosi, jonka aikana korostetaan rautatieliikenteen etuja kestävänä, älykkäänä ja turvallisena liikennemuotona. Mikä on raideliikenteen tulevaisuus Euroopassa? Entä sen rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa?

Aiheesta alustaa englanniksi Euroopan komission liikenteen ja liikkumisen pääosaston pääjohtaja Henrik Hololei. Alustusta seuraavaan suomenkieliseen keskusteluun osallistuvat lisäksi Väyläviraston toimialajohtaja Mirja Noukka ja projektipäällikköJuha Lehtola sekä Traficomin johtava asiantuntija Kaisa Sainio. Tilaisuuden moderoi Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

La 8.5. klo 12.00–13.00 Uusi eurooppalainen Bauhaus

Uusi eurooppalainen Bauhaus tuo Euroopan vihreän kehityksen ohjelman elinympäristöihimme. Se antaa kaikille eurooppalaisille virikkeitä kuvitella ja rakentaa yhdessä kestävää ja osallistavaa tulevaisuutta, jossa rakennettu ympäristö on kaunis ja tuo hyvää oloa mielelle ja sielulle.

Ohjelmassa keskustellaan siitä, mikä on uusi eurooppalainen Bauhaus. Tilaisuuden avaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Silmiä avaavassa paneelikeskustelussa mukana ovat Aalto-yliopiston tutkijatohtori Juudit Ottelin , ympäristöministeriön erityisasiantuntija ja professoriMatti Kuittinen ja Euroopan parlamentin jäsen Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.). Keskustelun juontaa Euroopan komission Suomen-edustuston kansalaisviestinnän päällikkö Ismo Ulvila.

Eurooppa-päivän verkkolähetyksen järjestävät Euroopan parlamentti, Euroopan komissio, ulkoministeriön Eurooppatiedotus, Eurooppalainen Suomi ry ja Eurooppanuoret ry.

Tapahtumia muualla Suomessa (lista ei ole täydellinen):

Kajaani

7.5. klo 11.00–15.00 Eurooppaviikon Amazing Race – Kajaani historiallisena osana Eurooppaa

Tervetuloa kiertämään Kajaanin historiallisia kohteita. Rasteilla on infotaulut kohteista ja joillain pisteillä on myös kaupunkiopas kertomassa kohteesta. Vähintään viisi pistettä kiertämällä voi osallistua arvontaan! Infotaulut jäävät paikoilleen koko viikonlopuksi, jolloin ne voi kiertää myös omaan tahtiin.

Kankaanpää

6.5. klo 13.00–14.30 Virtuaaliretki kansainvälisyyteen – kansainvälisyydestä elinvoimaa –webinaari: https://aktiivinen.fi/blog/virtuaalinen-hankeretki-kansainvalisyyteen-webinaarisarja-eurooppalaisen-yhteistyon-mahdollisuuksista/

3.5–9.5. #MunEU – Geokätköilytapahtuma

Geokätköilyn myötä myös EU-tukea saaneet hankekohteet tutuiksi! Viikon aikana joka päivä klo 10.00 julkaistaan koordinaatit, joista löytyy #MunEU-yllätysämpäri sisältöineen. Geokohteiden kävijät voivat myös osallistua kilpailuun kuvaamalla kohteen ja tägäämällä kuvan sosiaalisessa mediassa #MunEUkohde. Osallistujien kesken arvotaan yllätyspalkinto. Jokainen geokohde on myös saanut EU:n tukea jossakin muodossa esimerkiksi rakentamiseen, markkinointiin, kehittämiseen tai vastaavaan. Koordinaatit julkaistaan Europe Direct Pohjois-Satakunnan Facebook-sivuilla , twitterissä ja Instagramissa .

Taustaa Eurooppa-päivästä

Eurooppa-päivä (9. toukokuuta) on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä. Kyseessä on myös Schumanin julistuksen vuosipäivä. Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Hänen ajatuksenaan oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Suomessa Eurooppa-päivää on vietetty Suomen EU-jäsenyyden alkamisesta eli vuodesta 1995 alkaen. Tuolloin päätilaisuus oli Jyväskylässä ja vieraana oli muun muassa silloinen komissaari Erkki Liikanen.

Lisätietoa

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu )

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu )

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto

Lehdistötiedottaja

Niina Saloranta

puh. 040 720 5025

niina [dot] salorantaateuroparl [dot] europa [dot] eu (niina[dot]saloranta[at]europarl[dot]europa[dot]eu )

Lehdistötiedottaja

Simo Ristolainen

puh. 040 351 0264

simo [dot] ristolainenateuroparl [dot] europa [dot] eu (simo[dot]ristolainen[at]europarl[dot]europa[dot]eu )

Tiedot

Julkaisupäivä
3. toukokuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto