Gå direkt till innehållet
Europeiska kommissionens logotyp
svenska
Representationen i Finland
Nyhetsartikel3 maj 2021Representationen i Finland

Europadagen firas på nätet den 7–9 maj

I år uppmärksammas Europadagen – dagen då freden och sammanhållningen i Europa firas – i Finland på nätet i tre dagar. Sändningen börjar fredagen den 7 maj kl. 9.00. Under dessa tre dagar kommer bland annat EU:s framtid, den gröna given, rekrytering...

Nedan hittar du ett urval ur det program som EU-kommissionen och Europaparlamentet anordnar i Finland med anledning av Europadagen, som infaller den 9 maj.

Fredagen den 7 maj kl. 10.00–11.00: Europas framtid

Startskottet för konferensen om Europas framtid går på Europadagen den 9 maj. Vad handlar denna konferens egentligen om och vad är dess syfte? Hur vill EU:s invånare att framtiden ser ut i unionen och på vilket sätt kan de göra sina röster hörda?

Dessa frågor dryftas av de nuvarande EuropaparlamentarikernaSirpa Pietikäinen (EPP, Samlingspartiet) och Nils Torvalds (Renew, SFP). De tidigare Europaparlamentarikerna Satu Hassi (De Gröna), ordförande för riksdagens stora utskott, och Liisa Jaakonsaari (SDP) deltar också i diskussionen, som modereras av Juha Jokela, Utrikespolitiska institutets programdirektör.

Fredagen den 7 maj kl. 12.00–13.00: Järnvägen är en pusselbit i klimatarbetet

År 2021 är Europaåret för järnvägen, vars syfte är att främja användningen av tåg som ett säkert, smart och hållbart transportsätt. Hur ser järnvägens framtid ut i Europa? Och dess roll i bekämpningen av klimatförändringarna?

Henrik Hololei , generaldirektör för kommissionens generaldirektorat för transport och rörlighet, håller ett inledande anförande på engelska. Därefter följer en diskussion på finska, som avdelningschef Mirja Noukka och projektchef Jukka Lehtola från Trafikledsverket deltar i, liksom Transport- och kommunikationsverkets (Traficom) ledande expertKaisa Sainio. Diskussionen modereras av Ismo Ulvila, kommunikationschef vid EU-kommissionens representation i Finland.

Lördagen den 8 maj kl. 12.00–13.00: Det nya europeiska Bauhaus

Med nya europeiska Bauhaus kommer EU:s gröna giv till våra bostäder. Vi uppmuntras till ett kollektivt arbete för att tänka ut och bygga en framtid som är hållbar, inkluderande och vacker för alla våra sinnen.

Under detta evenemang kommer det nya europeiska Bauhaus att diskuteras – vad går detta projekt egentligen ut på? Finlands miljö- och klimatminister Krista Mikkonen håller ett inledande anförande och därefter tar en paneldebatt vid. Paneldeltagare är Juudit Ottelin, postdoktoral forskare vid Aalto-universitetet, Matti Kuittinen, specialsakkunnig vid miljöministeriet, och Europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri (S&D, SDP). Paneldebatten modereras av Ismo Ulvila, kommunikationschef vid EU-kommissionens representation i Finland.

Alla dessa live-sända evenemang som anordnas för att uppmärksamma Europadagen görs av Europaparlamentet, EU-kommissionen, utrikesministeriets Europainformation, Eurooppalainen Suomi ry och Eurooppanuoret ry.

Evenemang på andra håll i Finland (listan är inte fullständig)

Kajana

Den 7 maj kl. 11.00–15.00: Europaveckans Amazing Race– Kajana som en historisk del av Europa

Välkommen med på en tur till historiska platser i Kajana! På alla dessa utvalda platser finns informationstavlor och på vissa av platserna är en av stadens guider på plats för att berätta mer. Om du får minst fem poäng under tipspromenaden kan du vara med i en utlottning! Informationstavlorna är kvar under hela helgen, så du kan även gå på en historisk tipspromenad i Kajana i din egen takt när det passar dig.

Kankaanpää

Den 6 maj kl. 13.00–14.30: En virtuell internationell tur

Webbinarium på temat ”Att vara internationell ger livskraft”.

Läs mer: https://aktiivinen.fi/blog/virtuaalinen-hankeretki-kansainvalisyyteen-webinaarisarja-eurooppalaisen-yhteistyon-mahdollisuuksista/

Den 3–9 maj: #MunEU – Geocaching-evenemang

Ta reda på mer om EU-finansierade projekt genom geocaching! Under en hel veckas tid offentliggörs dagligen kl. 10.00 koordinater där man hittar en överraskning, en så kallad #MunEU-yllätysämpäri. De som tar sig till dessa geocache-ställen kan även delta i en tävling genom att ta en bild på cachen och tagga bilden i sociala medier med hashtaggen #MunEUkohde. Bland deltagarna lottas ett överraskningspris ut. På alla geocache-ställen beskrivs ett projekt som har fått EU-finansiering för olika ändamål. Koordinaterna meddelas på Satakuntas Europa direkt-kontors sociala medier:Facebook, Twitter och Instagram .

Bakgrunden till Europadagen

På Europadagen, den 9 maj, firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är också årsdagen för Schumandeklarationen . Frankrikes utrikesminister Robert Schuman föreslog i det tal han höll i Paris 1950 ett nytt politiskt samarbete för Europa som skulle omöjliggöra krig mellan de europeiska folken.

Hans tanke var att skapa ett europeiskt organ som gemensamt skulle förvalta kol- och stålproduktionen. Ett avtal om att bilda ett sådant organ undertecknades ett knappt år senare. Schumans förslag anses vara början till dagens EU.

I Finland har Europadagen firats alltsedan landet blev medlem i EU år 1995. Den gången hölls huvudevenemanget i Jyväskylä och en av gästerna var den dåvarande kommissionären Erkki Liikanen.

Kontakta oss

Europeiska kommissionens repesentation i Finland

Informationschef

Pia Siitonen

tfn 040 535 5979

piia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (piia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Informatör

Nina Hotti

tfn 050 384 7857

nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Europaparlamentets förbindelsekontor i Finland

Informatör

Niina Saloranta

tfn 040 720 5025

niina [dot] salorantaateuroparl [dot] europa [dot] eu (niina[dot]saloranta[at]europarl[dot]europa[dot]eu )

Informatör

Simo Ristolainen

tfn 040 351 0264

simo [dot] ristolainenateuroparl [dot] europa [dot] eu (simo[dot]ristolainen[at]europarl[dot]europa[dot]eu )

Översikt

Publiceringsdatum
3 maj 2021
Upphovsman
Representationen i Finland