Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli9. maaliskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Euroopan digitaalinen vuosikymmen: komissio tähtää EU:n digitalisointiin vuoteen 2030 mennessä

Komissio esittää tänään tavoitteet ja keinot, joilla Eurooppa saadaan digitalisoitua vuoteen 2030 mennessä. Tämä on ratkaisevan tärkeää myös ilmastoneutraaliin ja häiriönsietokykyiseen kiertotalouteen tähtäävän siirtymän kannalta. Tiedonannossaan...

EU:n tavoitteena on olla digitaalisesti riippumaton maailmassa. Se ajaa digitaalipolitiikkaa, jossa ihmiset ovat etusijalla ja joka antaa ihmisille ja yrityksille mahdollisuudet kestävään ja vauraampaan digitaaliseen tulevaisuuteen.

Nyt ehdotetun kompassin sisältämissä digitaalitavoitteissa on neljä pääkohtaa: digitaalisesti osaava väestö ja pitkälle koulutetut digitaalialan ammattilaiset, suojatut, suorituskykyiset ja kestävät digitaaliset infrastruktuurit, yritysten digitalisaatio sekä julkisten palvelujen digitalisointi.

Konkreettisena EU:n laajuisena tavoitteena on muun muassa, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 80 prosentilla aikuisista on digitaaliset perustaidot, EU:ssa on 20 miljoonaa tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijaa ja naisten osuus heistä on nykyistä suurempi.

Lisäksi kaikilla EU:n kotitalouksilla olisi oltava vuoteen 2030 mennessä gigabittiyhteys, ja kaikilla asutuilla alueilla olisi oltava 5G-verkko.

Tavoitteena on myös, että vuoteen 2030 mennessä kaikki keskeiset julkiset palvelut ovat saatavilla verkossa, kaikilla on pääsy sähköisiin potilastietoihinsa ja kansalaisista 80 prosenttia käyttää sähköistä tunnistautumista.

Komissio ehdottaa, että digitalisaatioon liittyvistä periaatteista käydään laaja yhteiskunnallinen keskustelu ja että eurooppalaisten käsitystä digitaalisten oikeuksiensa kunnioittamisesta seurataan vuotuisella Eurobarometri-kyselyllä.

Onnistunut digitalisaatiokehitys edellyttää ennennäkemättömän laajaa ja intensiivistä yhteistyötä EU-maiden välillä, mikä on mahdollista elpymis- ja palautumistukivälineestä saatavan EU-rahoituksen avulla.

Kussakin elpymis- ja palautumistukivälineen kansallisessa suunnitelmassa on digitaalimenojen osuutta koskevaksi tavoitteeksi asetettu 20 prosenttia.

Taustaa:

Unionin tilaa 2020 käsitelleessä puheessaan puheenjohtaja Ursula von der Leyen kehotti Eurooppaa osoittamaan vahvempaa digitaalista johtajuutta vuoteen 2030 ulottuvassa yhteisessä visiossa, joka perustuu selkeisiin tavoitteisiin ja periaatteisiin, joita ovat muun muassa yleiset verkkoyhteydet sekä yksityisyyden ja sananvapauden kunnioittaminen.

Lokakuussa 2020 antamissaan päätelmissä Eurooppa-neuvosto puolestaan kehotti komissiota esittämään ns. digitaalisen kompassin, jossa esitetään vuoteen 2030 ulottuvat EU:n tavoitteet.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_983

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
p. (09) 6226 5473, GSM 040 535 5979
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
p. (09) 6226 5465, GSM 050 384 7857
etunimi [dot] sukunimiatec [dot] europa [dot] eu (etunimi[dot]sukunimi[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
9. maaliskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto