Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli26. toukokuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n talousarvion suojaaminen: Euroopan syyttäjänvirasto aloittaa toimintansa

Komissio vahvisti tänään virallisesti, että Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) aloittaa toimintansa 1. kesäkuuta. EPPO suorittaa rikostutkintaa ja nostaa syytteitä EU:n talousarvioon kohdistuvissa rikoksissa.

EPPO on ensimmäinen ylikansallinen syyttäjänvirasto. Sen tehtävänä on tutkia EU:n taloudellisiin etuihin kohdistuvia rikoksia ja nostaa niiden perusteella syytteitä.

EPPO on uusi EU:n virasto, joka voi tutkia myös muuta laitonta toimintaa, jos se ”liittyy erottamattomasti” EU:n talousarvioon, ja nostaa sen perusteella syytteitä.

EPPO suorittaa tutkimuksensa ja syytetoimensa täysin riippumattomasti komissioon tai muihin EU:n elimiin sekä jäsenmaihin nähden. Se tekee yhteistyötä muiden EU:n elinten ja virastojen kanssa ja täydentää niiden työtä.

EPPOn yhteistyökumppaneita ovat muun muassa OLAF, Eurojust ja Europol sekä niiden jäsenmaiden toimivaltaiset viranomaiset, jotka eivät osallistu tämän ylikansallisen syyttäjänviraston toimintaan. Kun EPPOn toiminta pääsee täyteen vauhtiin, sen odotetaan tutkivan noin 3 000 tapausta vuodessa.

Oikeusasioista vastaava EU-komissaari Didier Reynders toteaa, että Euroopan syyttäjänvirasto käynnistää Euroopan yhdentymisessä uuden vaiheen. ”Syyttäjänviraston tehtävänä on suojata EU:n varoja rikollisilta. Virasto seuraa tarkkaan myös EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen (NextGenerationEU) varojen käyttöä varmistaakseen, että niillä autetaan täysimääräisesti EU:n talouksia selviytymään kriisistä”, Reynders sanoi.

Tausta

Euroopan syyttäjänvirasto on ensimmäinen ylikansallinen syyttäjänvirasto, jonka tehtävänä on suorittaa rikostutkintaa ja nostaa syytteitä. Se on perustettu 12. lokakuuta 2017 annetulla asetuksella (EU) 2017/1939, ja se rahoitetaan EU:n talousarviosta. Tällä hetkellä sen toimintaan osallistuu 22 EU:n jäsenmaata (Suomi mukaan lukien) ns. tiiviimmän yhteistyön perusteella. EPPOn johtajana toimii Euroopan pääsyyttäjä Laura Codruța Kövesi. Viraston päämaja on Luxemburgissa, ja sen henkilöstöön kuuluu yksi Euroopan syyttäjä kustakin osallistuvasta jäsenmaasta.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_2591

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
26. toukokuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto