Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote12. toukokuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n koheesiopolitiikka: Euroopan komission ja Suomen 2 miljardin euron kumppanuussopimus vuosiksi 2021–2027

Kumppanuussopimus 2021-2027

Euroopan komissio on tehnyt kumppanuussopimuksen Suomen kanssa. Sopimuksessa vahvistetaan Suomen koheesiopolitiikan kahden miljardin euron investointistrategia vuosiksi 2021–2027. Varoilla tuetaan Suomen pyrkimyksiä edistää taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta ja edistetään samalla EU:n keskeisiä tavoitteita, kuten vihreää ja digitaalista siirtymää. Sen lisäksi tuetaan kilpailukykyistä, innovatiivista ja kestävää kasvua.

Koheesio- ja uudistusasioista vastaava komissaari Elisa Ferreira kertoi olevansa iloinen siitä, että Suomen kanssa tehty kumppanuussopimus vuosille 2021–2027 on hyväksytty. ”Koheesiopolitiikan varoilla autetaan Suomea vahvistamaan innovaatiojärjestelmiään ja hallitsemaan vihreää ja digitaalista siirtymää. Niillä myös merkittävästi autetaan Suomea saavuttamaan kunnianhimoisen tavoitteensa ilmastoneutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä. Kun kumppanuussopimuksen kolme toimenpideohjelmaa on hyväksytty, on tärkeää käynnistää konkreettisia hankkeita mahdollisimman pian, jotta saadaan liikkeelle myös kipeästi kaivattuja pandemian jälkeisiä investointeja ja tasapainotetaan alueellista eriarvoisuutta.

Tausta

Suomen kanssa tehty kumppanuussopimus tasoittaa tietä koheesio-ohjelmien käytännön toimeenpanolle. Se kattaa kolme ohjelmaa, joista kaksi on kansallista ja yksi alueellinen Ahvenanmaata koskeva ohjelma. Lisäksi siinä vahvistetaan oikeudenmukaisen siirtymän rahaston tukikelpoisuus ja täytäntöönpano alueilla, joilla on eniten hiili-intensiivistä teollisuutta. Tuen avulla alueilla voidaan vastata ilmastoneutraaliuuteen siirtymisen haasteisiin.

Kumppanuussopimus kuvastaa myös Suomen vahvaa sitoutumista koheesiopolitiikan varojen koordinoituun käyttöön elpymis- ja palautumistukivälineen avulla.

 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22_2886

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
12. toukokuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto