Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli20. toukokuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

EIC Accelerator -rahoitusohjelma kiihdyttää innovaatioita kohti markkinoita

Euroopan innovaationeuvoston EIC:n Accelerator-ohjelma tukee mullistavien innovaatioiden kaupallista kehittämistä. Ohjelmasta saatava rahoitus ja tuki on suunnattu pienille ja keskisuurille yrityksille sekä startupeille, joiden innovaatioilla on...

Maaliskuussa toimintansa käynnistänyt Euroopan innovaationeuvosto EIC on osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa, joka on EU:n lippulaivaohjelma eurooppalaisen tutkimuksen ja innovaatioiden tukemiseen vuosina 2021–2027. EIC:lle on varattu yli 10 miljardia euroa rahoitusta, jonka se jakaa eurooppalaisille yrityksille eri rahoitusvälineiden ja järjestelyjen kautta. Accelerator-ohjelman ohella EIC hallinnoi myös Pathfinder- ja Transition-ohjelmia. Kaikkien ohjelmien yhteisenä tavoitteena on tukea esimerkiksi korkeakoulujen ja yritysten tutkimus- ja tuotekehitystyötä, jossa piilee uusien innovaatioiden ja läpimurtojen siemen.

Pathfinder- ja Transition-ohjelmat on tarkoitettu uraauurtavalle tutkimukselle sekä tutkimuksen muuntamiseen innovaatioiksi. EIC:n Accelerator-ohjelman tavoitteena on puolestaan nimensä mukaisesti vauhdittaa EU:n talouskasvua tekemällä vallankumouksellisista ideoista ja visioista totta. Accelerator-ohjelman tarkoituksena on rahoittaa kehityspolulla jo hieman pidemmällä olevien innovaatioiden muovaamista markkinavalmiiksi ratkaisuiksi sekä niiden skaalaamista kohti suurempia markkinoita.

Yrityksillä saattaa olla vaikeuksia saada yksityistä rahoitusta kehitystyöhön – joko hankkeisiin sisältyvien riskien tai niiden varhaisen kehitysvaiheen vuoksi. Accelerator-ohjelma tarjoaa tukea juuri tähän vaiheeseen. Parhaimmassa tapauksessa ohjelmarahoituksen saaminen toimii vipuvartena myös yksityisen rahoituksen saamiseen. Vaatimuksena on, että kehitettävällä palvelulla, tuotteella tai liiketoimintamallilla on todellista potentiaalia joko mullistaa tai luoda kokonaan uusia markkinoita.

Kilpailu Accelerator-rahoituksesta on kovaa

Accelerator-haut on jaettu kahteen kategoriaan. Rahoitusta voi hakea Accelerator Open -ohjelmasta, joka on avoin minkä tahansa alan toimijoille. Erillisillä Accelerator Challenge -hauilla voi hakea rahoitusta tiettyihin ennalta määriteltyihin aiheisiin, joita vuonna 2021 ovat strategiset digitaaliset teknologiat ja terveysteknologiat sekä talouskasvua vauhdittavat, vihreän kehityksen ohjelman mukaiset ratkaisut. Accelerator-ohjelmassa yritykset voivat saada EIC:ltä enimmillään 2,5 miljoonaa euroa avustuksina sekä enintään 15 miljoonaa euroa pääomainvestointeina. Rahoituksen ohella yritykset saavat muun muassa valmennusta, tukea ja kontakteja sijoittajiin sekä suuryhtiöihin EIC:n Business Accelerator -palveluiden kautta.

Hakijoiden on hyvä varautua kovaan kilpailuun, sillä Accelerator-haku on suosittu: vuonna 2020 järjestetyssä pilottivaiheessa ohjelmahakuun tuli liki 4 000 hakemusta. Vaikka rahoitus menisi sivu suun, saavat valtaosan hakemuskriteereistä täyttäneet hakijat Seal of Excellence -leiman, jonka myötä on mahdollista hyödyntää Business Accelerator -palveluita. Leiman tarkoituksena on lisäksi tukea hakijoita muun rahoituksen saamisessa.

Edellisvuonna ohjelmassa jaettiin ylimääräistä rahoitusta koronaviruksen torjuntaan tähtääviin ratkaisuihin. Rahoitusta ohjattiin esimerkiksi biodekontaminaatiopyyhkeiden tuotantoon sekä reaaliaikaiseen hengityksenseurantajärjestelmään. Pandemiantorjunnan rinnalla rahoitusta saivat myös muun muassa puumoduulipohjaisia tuuliturbiinitorneja ja lohkoketjuteknologiaan perustuvia teollisuuden kierrätyskäytäntöjä kehittävät yritykset.

Suomalaismenestystäkin nähtiin rahoitushauissa. Esimerkiksi helsinkiläinen Sooma Oy sai rahoitusta aivojen stimulointiin perustuvan masennushoidon kehittämiseen ja markkinoiden laajentamiseen, kun taas Espoossa pääkonttoriaan pitävälle IQM Finlandille myönnettiin rahoitusta ensimmäisen kaupalliseen käyttöön tarkoitetun kvanttitietokoneen kehitystyöhön. Turkulainen Precordior Oy puolestaan sai Accelerator-rahoitusta sydämen tilaa seuraavalle älypuhelinsovellukselle, joka hälyttää havaitessaan poikkeuksia sydämen tilassa. Tampereella ja Iissä toimiva Pulsedeon Oy sai rahoitusta lasereita hyödyntävään litiumakkujen päällystämismenetelmään, jota voisi hyödyntää sähköautojen akkujen tuotannossa.

EIC Accelerator -ohjelman varsinaisten hakemusten hakuajat umpeutuvat 9.6. ja 6.10. Esihakemuksen rahoitushakua varten voi jättää milloin tahansa. Lisätietoja on saatavilla Business Finlandin verkkosivuilta.

Tiedot

Julkaisupäivä
20. toukokuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto