Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio9. kesäkuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston tiedotuspäällikkö Ismo Ulvila: Uusi geopolitiikka tarvitsee toimintasuunnitelmien päivitystä

EU-CELAC2

EU:n strategisten kumppanuuksien merkitys on korostunut entisestään Venäjän Ukrainaan kohdistaman brutaalin hyökkäyksen jälkeen. Taisteluita ei käydä vain Ukrainan aroilla vaan myös YK:n yleiskokouksen äänestyksissä ja kansainvälisissä raaka-aineketjuissa. Juuri tätä oikeuden puolella olevaa poliittista sitoutumista, kestävän kaupan edistämistä ja oikeudenmukaisempia yhteiskuntia EU pyrkii nyt lujittamaan poliittisesti ja Global Gateway -investoinneilla Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan.

Latinalaisen Amerikan ja Karibian maat, ns. CELAC-maat, ovat erittäin heterogeeninen 33 maan ryhmä, johon kuuluu sekä pieniä saarivaltioita että jättiläisiä. Puolessa näistä maista virallisena kielenä on englanti, mutta sen puhujien määrä on pieni verrattuna alueen valtakieliin. Samalla tavoin näissä maissa tunteella seuratut urheilumuodot ovat kriketti tai jalkapallo riippuen siitä, missä ollaan. Kun otetaan huomioon, kuinka eurooppalainen alue yhä on, on hämmästyttävää, miten vähän olemme EU:na viime aikoina antaneet sille painoarvoa.

Heinäkuussa Brysselissä pidettävässä EU–CELAC-huippukokouksessa pyritäänkin päivittämään kahdenväliset suhteemme ja sopimaan uudesta sopimuskehikosta, joka kattaisi muun muassa uudenlaisen poliittisen kumppanuuden, yhteisen kauppapoliittisen ohjelman vahvistamisen sekä Global Gateway -investointistrategian käyttöönoton vihreän ja digitaalisen siirtymän nopeuttamiseksi ja eriarvoisuuden torjumiseksi. Samoin mukaan kuuluvat voimien yhdistäminen oikeusasioissa sekä yhteistyö rauhan ja turvallisuuden, demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja humanitaarisen avun edistämiseksi.

Nämä asiat eivät ole uusia ja ovat aikaisemminkin olleet esillä EU:n ja CELAC-maiden neuvotteluissa. Mutta nyt, uudessa geopolitiikan reaalimaailmassa, jossa elämme, ne ovat tärkeämpiä kuin koskaan, kuten toteaa myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen: ”Olemme keskeisiä liittolaisia pyrkimyksissä vahvistaa sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä ja puolustaa yhdessä demokratiaa, ihmisoikeuksia sekä kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta. On myös yhteisen etumme mukaista vahvistaa poliittista kumppanuuttamme ja poliittista sitoutumistamme, torjua ilmastonmuutosta sekä edistää osallistavaa ja ihmiskeskeistä digitalisaatiota. Global Gateway -strategia edistää myös investointeja ja tiiviimpää yhteistyötä.”

Lue lisää: https://europa.eu/!Kj9cYt

Tiedot

Julkaisupäivä
9. kesäkuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto