Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio24. toukokuuta 2023Suomen-edustusto

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Vuosi REPowerEU aloitteesta – kuinka EU yhtenäisyydellään loikkasi entistä kauemmaksi Venäjästä

TheChoiceIsYours

Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien on ollut selvää, ettei EU arvoyhteisönä voi käydä kauppaa sellaisen maan kanssa, joka brutaalisti hyökkää lähinaapurimme kimppuun. Siksi irtikytkentämme Venäjän fossiilienergiasta on nyt tärkeämpi kuin koskaan. Investoinnit omaan uusiutuvaan tuotantoomme sekä tuottavat ilmastohyötyjä että parantavat kilpailukykyämme, mutta ne ovat tämän päivän geopolitiikassa myös strateginen investointi turvallisuuteemme. Kaikki itse tuottamamme energia on investointia omaksi hyödyksemme ja pois Venäjän kassasta.

Vuosi sitten komissio esitti kiireellisesti REPowerEU-suunnitelman, joka tukee vihreää siirtymää ja sisältää lukuisia energiasektorin tehostamistoimia. Vuosi ehdotuksen jälkeen on selvää, että EU on vastannut huutoonsa: kuluttajat vähensivät energiankäyttöään melkein 20 prosenttia, ja tuontienergiamme tulee nyt monelta eri toimittajalta. Kaasun hinnat ovat Manner-Euroopassa nyt alempia kuin Venäjän hyökkäyksen alkaessa, ja talveksi täytämme taas varastomme. Erittäin vahva investointibuumi uusiutuviin energiamuotoihin on esimerkiksi Suomessa saanut aikaan sen, että riippuvuutemme venäläisestä energiasta on vähentynyt vuoden aikana 47 prosenttia. Myös EU-maiden välisiin siirtoverkkoihin on panostettu vahvasti.

Emme kuitenkaan voi levätä laakereillamme, vaan ensi talven haasteet täytyy jälleen ottaa vakavasti. Lähdemme kuitenkin talvea kohti varsin paljon paremmasta asemasta kuin vuosi sitten. Kilpailukyvystämme tulee pitää huolta, ja siksi komission maaliskuiset ehdotukset puhtaan teknologian alan innovoivalle teollisuudelle täytyy viedä läpi nopeasti, ovathan ne seuraavan investointisyklimme perusta. Samalla poliittinen viestimme ja tahtotilamme on selvä ja vankka: komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti jälleen viime viikolla G7-maiden kokouksessa, että EU jatkaa Ukrainan tukemista ”niin kauan kuin on tarpeen”. Myös EU:n Ukrainan-lähettiläs Matti Maasikas korosti äskettäin Helsingissä käydessään, että Ukrainan täytyy voittaa sota ja saada takaisin kaikki Venäjän siltä valtaamat alueet, Krimin niemimaa mukaan luettuna.

EU:n historia on opettanut, että EU, sen jäsenmaat ja komissio ovat kriiseissä parhaimmillaan. Tuloksena on aina ollut vahvempi ja parempi EU. Ukrainan jäsenyysneuvottelujen alkua arvioidaan syksyllä. Työ Ukrainan ja EU:n hyväksi jatkuu.

Tiedot

Julkaisupäivä
24. toukokuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto