Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio30. marraskuuta 2023Suomen-edustusto

Edustuston päällikkö Maria Blässar: Kattavampia matkustajan oikeuksia!

Parannuksia matkustajan oikeuksiin

Peruuntuiko matkasi korona-ajan matkustusrajoitusten takia? Vaikuttiko matkatoimisto Thomas Cookin konkurssi suunnitelmiisi? Komissio esitti tällä viikolla uudistuksia matkustajien oikeuksia koskevaan EU:n lainsäädäntöön, ja niissä tartutaan erityisesti näiden tapahtumien esiintuomiin ongelmiin. Uudella matkustajan oikeuksia koskevalla ehdotuksella parannetaan kuluttajansuojaa ostettaessa lentolippu välittäjän kautta. Ehdotus kattaa myös monta liikennevälinettä yhdistävät eli niin sanotut multimodaaliset matkat. Lisäksi ehdotuksella parannetaan vammaisten ja liikuntarajoitteisten matkustajien oikeuksia.

Matkapakettien säännöt ovat saattaneet aiheuttaa päänvaivaa, koska tällä hetkellä matkapaketit ja yhdestä myyntipisteestä ostetut yhdistetyt matkajärjestelyt on vaikea erottaa toisistaan. Ehdotuksen mukaan säännöistä tulee selkeämmät ja yksinkertaisemmat: matkustajat saavat selkeän tiedon siitä, onko heille tarjottu matkapalvelujen yhdistelmä matkapaketti, mikä elinkeinonharjoittaja on vastuussa ja mitkä ovat matkustajien oikeudet pakettimatkustajina.

Ehdotuksen kolmas elementti liittyy oikeuteen saada reaaliaikaista tietoa esimerkiksi viivästymisistä ja peruutuksista. Saataville tulisi myös uudentyyppisiä tietoja, esimerkiksi siitä, voiko pyörän ottaa junaan, ja esteettömyydestä, myös vammaisten tai liikuntarajoitteisten matkustajien kannalta. Uusien sääntöjen myötä eri liikennemuotojen yhdistäminen helpottaa ympäristöystävällisempää matkustamista. Ihmisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n sisämarkkinoiden kulmakivistä, ja uusien sääntöjen myötä sen hyödyntäminen on entistäkin helpompaa!

Lue lisää: https://europa.eu/!pNhGpp

Tiedot

Julkaisupäivä
30. marraskuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto