Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio21. joulukuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston päällikkö Maria Blässar: EU:n rakentaminen jatkuu poikkeusoloista huolimatta

Maria Blässar

Kun nykyinen Euroopan komissio aloitti toimintansa kolme vuotta sitten Ursula von der Leyenin johdolla, harva olisi voinut kuvitella, minkälaisissa olosuhteissa eläisimme seuraavat vuodet. Ensin iski pandemia ja sitten Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Näitä seurasivat Venäjän energia-aseella kiristäminen ja fossiilienergian niukkuudesta johtuva hintojen nousu. Nämä ovat olleet meille eurooppalaisille poikkeuksellisia aikoja. Toki on samaan aikaan muistettava, että maailmassa on kaiken aikaa käyty sotia ja kärsitty erilaisista konflikteista, nälänhädästä ja terveysuhkista. Tällä kertaa poikkeusolot tulivat kuitenkin uudella tavalla suoraan meidän silmiemme eteen.

Kaikista näistä vaikeuksista Euroopan komissio ja Euroopan unioni ovat mallikkaasti selvinneet, vaikka työsarkaa riittää vielä vuosiksi eteenpäin. Poikkeusoloissakin komissio on pitänyt kiinni työohjelmastaan ja vienyt vihreää ja digitaalista siirtymää ponnekkaasti eteenpäin. Olemme lunastaneet lupauksemme, ja se näkyy siinä valtavassa lainsäädäntötyössä, jota EU:n lainsäätäjät eli neuvosto ja Euroopan parlamentti ovat työstäneet. EU:n rakentaminen jatkuu edelleen, ja vaikka työ ei tule tänään eikä huomennakaan valmiiksi, on matkan suunta oikea. Me vahvistamme EU:n resilienssiä eli kykyä selvitä tulevista kriiseistä samalla kun rakennamme kestävämpää tulevaisuuden yhteiskuntamallia Eurooppaan. Maailman suurimpana talousmahtina pyrimme vähentämään riippuvuuttamme muista. Mutta koska kyseessä on niin iso muutos, niin jo se, ettemme lisää riippuvuutta, on merkittävä saavutus.

Tämän eteen jatkamme työtä myös ensi vuonna. Toivottavasti sitä ennen joulun aika tuo meille kaikille mahdollisuuden rauhoittua ja katsoa toiveikkuudella ensi vuoteen. Näillä sanoilla haluan toivottaa kaikille meidän lukijoillemme ja yhteistyökumppaneillemme rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Tiedot

Julkaisupäivä
21. joulukuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto