Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lisäinformaatio24. marraskuuta 2021Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Edustuston harjoittelijat Ilmari ja William: EU:n terrorismintorjunnan koordinaattori Ilkka Salmi kehuu EU:n tiivistynyttä yhteistyötä terrorismin ehkäisyssä

Ilkka Salmi
Ilkka Salmi, Ilmari Reunamäki ja William Nyström
Ilkka Salmi, Ilmari Reunamäki ja William Nyström

EU:n terrorisminvastainen toiminta on hyvä esimerkki onnistuneesta EU:n yhteistyöstä, ja useita terrori-iskuja on pystytty ehkäisemään tiivistyneellä tiedonvaihdolla EU:n sisällä. Näin arvioi Ilkka Salmi, joka aloitti tänä syksynä EU:n terrorismintorjunnan koordinaattorina. Tehtävänsä puolesta ahkerasti ympäri Eurooppaa kiertävä Salmi ehti viime viikolla tapaamaan Suomen-edustuston henkilökuntaa kiireisen vierailuohjelmansa lomassa, ja pääsimme haastattelemaan vastikään uudessa tehtävässään aloittanutta huippuvirkamiestä.

Salmi kertoi nimikkeensä mukaisesti ensisijaisen tehtävänsä olevan EU:n terrorismia ehkäisevän toiminnan koordinointi. ”Käytännössä työtä EU:n sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden välimaastossa”, Salmi kuvaili rooliaan. Koordinoivassa roolissaan Salmi muodostaa kokonaiskuvaa terrorismin ja hybridivaikuttamisen uhista ja raportoi suoraan muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille. Lisäksi Salmi esittää suosituksia EU:n terrorisminvastaiseen strategiaan ja edustaa EU:ta ulospäin terrorismin torjunnan kansainvälisessä yhteistyössä.

Salmi painottaa, että EU:n on kyettävä olemaan mahdollisimman ennaltaehkäisevä terrorismin torjunnassa. Uusien iskujen uhkaa saadaan ehkäistyä parhaiten ehkäisemällä radikaalin ajattelun yleistymistä EU:n sisällä. Nopea teknologinen kehitys ja sosiaalisen median kaikukammiot uhkaavat kuitenkin polarisoida yhteiskunnallista keskustelua, mihin EU:n tulee reagoida. Salmi näkee komission aloitteen uudesta digipalvelusäädöksestä tärkeänä konkreettisena keinona ehkäistä disinformaation leviämistä ja ääriajattelun valtavirtaistumista, mikä vähentää puolestaan suoraan terrorismin riskiä.

EU:n ulkopuolella Salmi korostaa muun muassa Syyrian ja Afganistanin tilanteiden seurannan jatkuvaa tärkeyttä. Molemmilla alueilla on potentiaalinen riski terrorismiin turvautuvien liikkeiden vahvistumiselle, joten EU:n kansainvälisen yhteistyön ja tiedonvaihdon tulee olla kunnossa. Salmi pitää tärkeänä, että EU:n suhteet tiedusteluyhteistyössä esimerkiksi Britanniaan ja Yhdysvaltoihin ovat erinomaiset, mikä auttaa tilannekuvan muodostamisessa.

Salmen nimitys korkeaan virkaan EU:ssa on hieno uutinen, sillä on sekä Suomen että EU:n etu, kun suomalaista asiantuntemusta saadaan näin korkealla tasolla käyttöön Brysselissä. Suomen-edustuston väki toivottaa Ilkka Salmelle onnea ja menestystä uuteen ja tärkeään tehtävään! Työtä piisaa. Salmi kertoi kalenterinsa olevan täynnä pitkälle ensi keväälle asti, mutta toivomme silloin näkevämme hänet uudelleen edustustossa!

Lisätietoa
 

Ilmari Reunamäki ja William Nyström, komission Suomen-edustuston harjoittelijat

 

Tiedot

Julkaisupäivä
24. marraskuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto