Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli24. toukokuuta 2023Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Vuoden 2023 nuori eurooppalainen on tilannekarttaa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan päivittävä kollektiivi

Vuoden 2023 nuori eurooppalainen
Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustus myönnettiin tänä vuonna Emil Kastehelmelle, John Helinille ja Eerik Materolle.

Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi valittiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kolme henkilöä: Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero. Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa nuoret perustivat tilannekartan. He edistävät toiminnallaan rohkeasti eurooppalaisia arvoja ja ottavat aktiivisesti osaa eurooppalaiseen kansalaiskeskusteluun.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, olivat Emil Kastehelmi, John Helin ja Eerik Matero laittaneet aamuyöstä herätyskellot soimaan. Hyökkäys ei ollut kolmikolle yllätys, sillä he olivat seuranneet Venäjän liikkeitä Ukrainassa hyvin tiiviisti.

”Päätimme tehdä hyökkäyssodasta tilannekartan, koska pystyimme melko nopeasti kasaamaan tietoa kokoon eri lähteistä. Huomasimme myös pian, että tilanteesta liikkuu paljon väärää tietoa, jopa mediassa. Ajattelimme, että kartasta voisi tulla hyvä yleisinformatiivinen työkalu kansalle, medialle ja päättäjille”, Kastehelmi kertoo.

Vuoden nuori eurooppalainen -tunnustuksen myöntää Eurooppanuoret. Tänä vuonna valintaan vaikutti vahvasti se, että tilannekartta on antanut Venäjän aloittaman hyökkäyssodan tilanteesta merkittävää tietoa suurelle yleisölle sekä auttanut disinformaation torjumisessa. Näin kollektiivin työ on edistänyt eurooppalaisia arvoja, kuten demokratiaa sekä sanan- ja lehdistönvapautta.

”Tiedon lisääminen hyökkäyssodasta auttaa myös siinä, ettei järkyttävä tilanne Ukrainassa unohdu ihmisten mielistä. Kolmikon työ on vaatinut suurta omistautuneisuutta yli vuoden ajan, ja se on ollut todella näkyvää ja vaikuttavaa. Heistä jokainen todella ansaitsee tämän tunnustuksen, joten siksi se jaetaan poikkeuksellisesti kolmelle henkilölle”, Eurooppanuorten puheenjohtaja Amanda Alvesalo perusteli valintaa.

Avoin lähdetiedustelu ja digitaidot työkaluina

Erikoistoimittaja ja sotahistorioitsija Emil Kastehelmi sekä Helsingin Sanomien faktantarkistaja, VTK John Helin tutustuivat jo armeijassa. Molemmat oppivat tilannekartan kannalta hyödyllisiä taitoja tiedustelu-upseerikoulutuksessa. Tradenomi Eerik Materolla on puolestaan ilmiömäinen kyky hahmottaa avaruudellista tilaa ja paikantaa tapahtumia. Tilannekartan data perustuu avoimeen lähdetiedusteluun, jossa kaikkien taidoista on hyötyä.

”Olimme seuranneet useita sotia eri lähteistä jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, ja itse olen tutkinut niitä myös sotahistorioitsijana. Avoimia lähteitä ovat muun muassa sosiaalinen media, paikallismediat, avoimet tietokannat, tiedotteet, satelliittikuvat, tutkasatelliitit, avoimet karttapalvelut ja Ukrainan tilanteessa alkuun myös tieliikennekamerat”, Kastehelmi kertoo.

Kolmikko osasi laittaa herätyskellot soimaan sodan syttymisyönä, koska he olivat seuranneet edellä mainituista lähteistä tilanteen kehittymistä tiiviisti koko talven. Venäjä oli muun muassa siirtänyt paljon kalustoa Ukrainan rajoille, lähetystöjä sekä niiden kalustoa alettiin evakuoimaan ja poliittinen retoriikka oli muuttunut. Kastehelmi työskenteli hyökkäyssodan syttyessä europarlamentaarikko Alviina Alametsän kotimaan avustajana, joten myös siksi hänen oli oltava hereillä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

”Ensimmäisinä öinä emme juuri nukkuneet. Kerralla tapahtui hyvin paljon ja tapahtumien selvittäminen vei aikaa. Tietojen tarkistaminen on vuoden aikana kuitenkin nopeutunut huomattavasti, kun taidot ovat kehittyneet ja tekijöitä on tullut lisää. Nyt kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on staattisempaa, on tilannekuvan luominen helpompaa.”

Tällä hetkellä karttasovellusta päivittää noin kuudesta seitsemään henkilöä. Tiimi tunnetaan nimellä Black Bird Group. Kastehelmen mukaan se, että ymmärtää keskeisiä asioita sodankäynnistä ja siitä, miten venäläiset sotaa käyvät, on työssä tärkeää. Myös digitaidot ja kyky arvioida kriittisesti eri osapuolten tuottamaa tietoa ovat olennaisia. Ilman niitä työstä ei tulisi mitään.

Tunnustus luo uskoa omaan työhön ja asiantuntijuuteen

Koko kollektiivi on iloinen ja kiitollinen Eurooppanuorten myöntämästä tunnustuksesta, sillä nuoret asiantuntijat eivät välttämättä aina saa ansaitsemaansa arvostusta, ja nuoret myöntävät aika-ajoin kohtaavansa epäilyjä osaamisestaan ikänsä takia.

”Tämänkaltainen tunnustus auttaa uskomaan omaan työhön ja valaa uskoa myös siihen, että Suomessa ja Euroopassa arvostetaan sellaista kiihkotonta tiedontuotantoa, johon me pyrimme ja joka on vakaan ja toimivan kansalaisyhteiskunnan edellytys. Sama kansalaisyhteiskunta on myös Putinin Venäjän täydellinen antiteesi ja eurooppalaisten arvojen perusta”, kommentoivat nuoret kiitospuheenvuorossaan.

Koko kollektiiville Euroopan unioni merkitsee turvaa ja vakautta. ”Ilman Euroopan unionia kyky vastata tällaisiin kokonaisvaltaisiin uhkiin olisi merkittävästi heikompi. EU on osoittautunut hyvin suoraselkäiseksi ja paikoin ripeäksikin toimijaksi. Sen ansiosta asiat ovat Suomessa ja muualla Euroopassa suhteellisen hyvin, vaikka alueella on nyt poikkeuksellista kuohuntaa”, Emil Kastehelmi sanoo.

Edustuston sopimuskumppanin laatima artikkeli

Tiedot

Julkaisupäivä
24. toukokuuta 2023
Laatija
Suomen-edustusto