Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote11. toukokuuta 2022Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Uusi EU:n strategia lasten suojelemiseksi ja voimaannuttamiseksi verkkoympäristössä

EU:n strategia lasten suojelemiseksi ja voimaannuttamiseksi verkkoympäristössä

Komissio on tänään hyväksynyt uuden Parempi internet lapsille -strategian, jonka tarkoituksena on parantaa ikätasoa vastaavia digipalveluita ja varmistaa jokaisen lapsen suojeleminen, voimaannuttaminen ja kunnioittaminen verkossa. Uudella strategialla pyritään helposti saatavilla olevaan, ikätasoon soveltuvaan ja informatiiviseen verkkosisältöön ja -palveluihin, jotka ovat lapsen edun mukaisia.

Eurooppalainen Parempi internet lapsille -strategia on kattavan lasten oikeuksia koskevan EU:n strategian digitaalinen osa-alue, ja siinä otetaan huomioon digitaalinen periaate, jonka mukaan lapsia ja nuoria olisi suojeltava ja heidän vaikutusmahdollisuuksiaan olisi lisättävä verkossa. Siinä esitetään myös seuraaviin kolmeen pilariin perustuva visio nuorten ja lasten digitaalisesta vuosikymmenestä:

  1. Turvalliset digikokemukset: tavoitteena on suojella lapsia haitalliselta ja laittomalta verkkosisällöltä ja -toiminnalta sekä vaaroilta ja parantaa heidän hyvinvointiaan turvallisen, ikätasoon soveltuvan digiympäristön avulla.
  2. Digitaalinen voimaannuttaminen: tavoitteena on, että lapset voivat saada tarpeelliset taidot ja valmiudet, tehdä turvallisia valintoja ja ilmaista itseään verkkoympäristössä turvallisesti ja vastuullisesti.
  3. Aktiivinen osallistuminen: otetaan lapset huomioon antamalla heille mahdollisuus ilmaista näkemyksiään digiympäristössä ja lisätään lapsien johdolla tapahtuvaa toimintaa, jolla edistetään innovatiivisia, luovia ja turvallisia digikokemuksia.

Digiteknologia ja tapa, jolla lapset käyttävät sitä, on muuttunut radikaalisti viimeisten 10 vuoden aikana. Suurin osa lapsista käyttää älypuhelimiaan päivittäin. Älypuhelimien käyttö on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, ja niitä aletaan käyttää paljon nuorempina (ks. tutkimus ”EU Kids online 2020”).

Nykyaikaiset laitteet tarjoavat lapsille oppimis- ja vuorovaikutusmahdollisuuksia sekä muita etuja ja viihdykkeitä. Näihin hyötyihin sisältyy kuitenkin myös riskejä, kuten disinformaatiolle altistuminen, verkkokiusaaminen (ks. JRC:n selvitys) sekä haitallinen ja laiton sisältö, jolta lapsia on suojattava.

Tämänpäiväinen strategia on hyväksytty yhdessä uuden EU-säädösehdotuksen kanssa, joka koskee lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuntaa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_22 2825

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
11. toukokuuta 2022
Laatija
Suomen-edustusto