Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote23. tammikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Turvallisempaa juomavettä uusien EU-vaatimusten ansiosta

Juomavesi
Vesihana

Komissio hyväksyi tänään uudet hygieniaa koskevat vähimmäisvaatimukset juomaveden kanssa kosketuksiin joutuville materiaaleille ja tuotteille. Uudet säännöt tekevät juomavedestä turvallisempaa.

Uusia sääntöjä sovelletaan 31.12.2026 alkaen materiaaleihin ja tuotteisiin, joita käytetään uusissa laitoksissa tai kun vanhempia laitoksia kunnostetaan tai korjataan. Ennen tätä päivämäärää kansallisten säännösten mukaisesti hyväksyttyjä lähtöaineita ja ainesosia saa kuitenkin tietyin edellytyksin käyttää näiden tuotteiden ja materiaalien tuotannossa 31.12.2032 päättyvän kuuden vuoden siirtymäajan loppuun saakka.

Näillä vaatimuksilla ehkäistään mikrobien kasvua ja vähennetään riskiä, että haitalliset aineet liukenevat juomaveteen. Uusia vaatimuksia sovelletaan materiaaleihin ja tuotteisiin, jotka on tarkoitettu käytettäväksi uusissa vedenotto-, vedenkäsittely-, vedenvarastointi- tai vedenjakelulaitoksissa taikka korjaustöissä, kuten syöttöputkissa, venttiileissä, pumpuissa, vesimittareissa, varusteissa ja hanoissa. Lisäksi niillä vähennetään kyseisiä materiaaleja ja tuotteita tuottavien yritysten sekä kansallisten viranomaisten hallinnollista taakkaa.

Tähän mennessä sääntelyä ei ole juurikaan yhdenmukaistettu EU:ssa, ja halutessaan myydä tuotteita eri EU-maissa tuottajat ovat joutuneet hakemaan erilaisia hyväksyntöjä kussakin maassa. Uusilla säännöillä myös yksinkertaistetaan kunkin kansallisen viranomaisen aiemmin tekemää hyväksyntätyötä. EU:n uusien vaatimusten mukaiset materiaalit ja tuotteet saavat EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen ja EU-merkinnän. Sen vuoksi tuotetta voidaan myydä kaikkialla EU:ssa ilman rajoituksia, jotka liittyvät mahdollisiin kansanterveyteen tai ympäristöön liittyviin huolenaiheisiin.

Lue lisää laajemmasta tiedotteesta: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_350

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
23. tammikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto