Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote13. maaliskuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Rikkomispäätökset: Komissiolta Suomelle muistutus puutteista EU:n lainsäädännön noudattamisessa

EU-lippu

Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan maaliskuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Komissio kehottaa Suomea ja kuutta muuta jäsenvaltiota saattamaan kausityöntekijöitä koskevan direktiivin säännökset kaikilta osin ja asianmukaisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Euroopan komissio on päättänyt aloittaa rikkomusmenettelyn lähettämällä virallisen ilmoituksen Suomelle, Espanjalle, Portugalille, Romanialle, Slovenialle, Slovakialle ja Ruotsille, koska kausityöntekijöitä koskevan direktiivin (direktiivi 2014/36/EU) kaikkia säännöksiä ei ole saatettu osaksi kansallista lainsäädäntöä täysin direktiivin mukaisesti.

Direktiivin 2014/36/EU tavoitteena on varmistaa tasapuoliset ja selkeät säännöt, jotka koskevat EU:n ulkopuolisten kausityöntekijöiden pääsyä EU:hun ja joilla varmistetaan kunnolliset työ- ja elinolot, yhdenvertaiset oikeudet sekä riittävä suojelu hyväksikäytöltä kaikkialla EU:ssa. Kausityöntekijöitä koskevan direktiivin täydellisen noudattamisen varmistaminen on tärkeä edellytys, jotta EU:hun voidaan houkutella kausityöhön tarvittavaa työvoimaa, ja sillä voidaan myös vaikuttaa laittoman muuttoliikkeen vähentämiseen.

Komissio seuraa, miten jäsenvaltiot saattavat direktiivin osaksi kansallista lainsäädäntöään.  Komissio käynnisti ensimmäiset rikkomusmenettelyt huhtikuussa 2023 lähettämällä viralliset ilmoitukset Belgialle, Bulgarialle, Saksalle, Virolle, Kreikalle, Italialle, Kyprokselle, Latvialle, Liettualle ja Luxemburgille. Toinen rikkomusmenettelyjen sarja käynnistettiin joulukuussa 2023 lähettämällä viralliset ilmoitukset Tšekille, Ranskalle, Kroatialle, Unkarille, Maltalle, Alankomaille, Itävallalle ja Puolalle.

Komissio katsoo, että Suomi sekä Espanja, Portugali, Romania, Slovenia, Slovakia ja Ruotsi ovat saattaneet joitakin direktiivin mukaisia velvoitteita osaksi kansallista lainsäädäntöään ja/tai panneet ne täytäntöön virheellisesti. Sen vuoksi komissio lähettää virallisen ilmoituksen Suomelle, Espanjalle, Portugalille, Romanialle, Slovenialle, Slovakialle ja Ruotsille, joilla on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja korjata komission esiin tuomat puutteet. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi päättää lähettää näille jäsenvaltioille perustellun lausunnon.    

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf­_24_663    

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
13. maaliskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto