Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote24. huhtikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Rikkomispäätökset: Komissiolta Suomelle kehotus noudattaa eurooppalaista pidätysmääräystä koskevia rajatylittäviä oikeudellisia menettelyjä

EU-lippu

Euroopan komissio on julkaissut rikkomusmenettelyjä koskevan huhtikuun koosteen, joka sisältää komission oikeudelliset toimenpiteet niitä EU:n jäsenvaltioita vastaan, jotka eivät ole noudattaneet EU:n lainsäädännön mukaisia velvoitteitaan. Komissio on päättänyt lähettää Suomelle perustellun lausunnon, koska Suomi ei ole noudattanut eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä ja jäsenvaltioiden välisistä luovuttamismenettelyistä annettua puitepäätöstä.

Euroopan komissio päätti tänään lähettää perustellut lausunnot Suomelle, Belgialle, Alankomaille ja Puolalle sekä virallisen ilmoituksen Bulgarialle, sillä ne eivät ole noudattaneet eurooppalaisesta pidätysmääräyksestä ja jäsenvaltioiden välisistä luovuttamismenettelyistä annettua puitepäätöstä (neuvoston puitepäätös 2002/584/YOS).

Eurooppalainen pidätysmääräys on yksinkertaistettu oikeudellinen menettely, jonka avulla etsitty henkilö voidaan luovuttaa syytetoimien tai vapaudenmenetyksen käsittävän rangaistuksen tai turvaamistoimenpiteen toteuttamista varten. Eurooppalainen pidätysmääräys on ollut käytössä 1. tammikuuta 2004 lähtien, jolloin se korvasi EU:n jäsenvaltioiden välillä aiemmin voimassa olleet pitkälliset luovuttamismenettelyt.

Suomi on saattanut virheellisesti osaksi kansallista lainsäädäntöään ne säännökset, jotka koskevat esimerkiksi kieltäytymisperusteita, pidätysmääräyksen antaneen jäsenvaltion takuita, määräaikoja, luovutuksen lykkäämistä tai ehdollista luovuttamista ja kauttakulkua.

Sen vuoksi Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa vastata ja toteuttaa tarvittavat toimenpiteet komission esiin tuomien puutteiden korjaamiseksi. Jos komissio ei saa tyydyttävää vastausta, se voi haastaa Suomen Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/inf­_24_1941     

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
24. huhtikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto