Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lausuma20. maaliskuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Puheenjohtajan ja entisen presidentin Niinistön lausunto lehdistölle

Niinistö ja UvdL
Presidentti Sauli Niinistö ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Arvoisa Sauli Niinistö

Ilokseni saan toivottaa sinut jälleen tervetulleeksi Brysseliin. Puhumme tänään turvallisuus- ja puolustusasioista – aiheesta, joka on myös tulevan Eurooppa-neuvoston keskustelujen keskiössä. Yhdessä EU:n ulkoasiainedustajan / komission varapuheenjohtajan kanssa olen tänään pyytänyt sinua laatimaan raportin siitä, miten Euroopan siviili- ja puolustusvalmiutta voitaisiin parantaa. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on murskannut monia harhakäsityksiä, kuten illuusion pysyvästä rauhasta ja illuusion siitä, että Euroopan oma panostus turvallisuuteen – taloudelliseen tai sotilaalliseen, konventionaaliseen tai kyberturvallisuuteen – on riittävä. Kun katsomme ympärillemme, on selvää, että harhakuvitelmille ei ole enää sijaa. Maailma on yhtä vaarallinen kuin se on ollut jo vuosisatojen ajan.

Sauli, muutama kuukausi sitten totesit, että ”Euroopan on havahduttava”. Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Tiedämme, että Putinin tavoitteet eivät pysähdy Ukrainaan. Päin vastoin: Putin puhuu ”historiallisesta missiostaan”. Hyvä Sauli, tiedän, että tämä on liiankin tuttua puhetta Suomen kansalle. Olette oppineet elämään arvaamattoman ja aggressiivisen naapurin läheisyydessä, ja se on vaikuttanut perustavanlaatuisesti yhteiskuntaanne. Suomi on luonnollisesti aina satsannut vahvaan puolustukseen. Mutta Suomessa puolustusvalmius ei ole vain sotilasvoimien asia, vaan se koskee kaikkia – koko yhteiskuntaa. Maallanne on kattava siviilipuolustusstrategia, jonka ansiosta suomalaiset ovat varautuneet kaikenlaisiin hätätilanteisiin – niin sotilaallisten ja hybridiuhkien kuin luonnonkatastrofienkin varalle. Kriisiaikoina Suomen yhteiskunnan kaikki osa-alueet pystyvät osaltaan turvaamaan elintärkeiden toimintojen jatkumisen, varmistamaan väestön perusturvan ja tukemaan puolustusvoimia niiden tehtävien hoitamisessa. Tämä on todellista valmiutta, ja juuri tämän ansiosta Suomen kriisinkestävyys on huippuluokkaa.

Meillä on siis paljon opittavaa Suomelta, jonka asennoituminen olisi syytä omaksua laajemminkin Euroopassa. Siksi olenkin todella tyytyväinen, että sinä, hyvä Sauli, otit tehtäväksesi kirjoittaa raportin Euroopan siviili- ja puolustusvalmiuden parantamisesta. Se laaditaan tiiviissä yhteistyössä EU:n ulkoasiainedustajan / komission varapuheenjohtajan ja EU:n jäsenvaltioiden kanssa.

Puheenjohtaja Ursula von der Leyenin yhdessä Suomen entisen presidentin Sauli Niinistön kanssa antama lausunto lehdistölle

Tiedot

Julkaisupäivä
20. maaliskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto