Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli4. kesäkuuta 2020Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 3 min

Palkittu Mieletöntä valoa -toiminta perehdyttää nuoria aikuisia median maailmaan

Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -toiminta osallistaa haastavassa elämäntilanteessa olevia nuoria aikuisia median avulla. Vertaistuottajina toimivat osallistujat pääsevät tekemään ja julkaisemaan erilaisia mediaproduktioita, ja samalla syntyy tärkeitä...

Mieletöntä valoa -toiminta palkittiin toukokuussa erinomaisena eurooppalaisena osallisuushankkeena. EU:n Erasmus+ -ohjelman alaisen SALTO-verkoston (Support for Advanced Learning and Training Opportunities) SALTO PI -palkinto on tärkeä tunnustus toiminnalle, joka tarjoaa media-alan oppimis-, harjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksia haastavassa tilanteessa oleville nuorille aikuisille. Mieletöntä valoa palkittiin sarjassa ”Media and Information Literacy”.

Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -toiminta sai alkunsa Raha-automaattiyhdistyksen tukemana toimintana mutta jatkuu nykyään Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn kautta haetun avustuksen turvin. Alkuvaiheessa kohderyhmänä olivat nuoret mielenterveyskuntoutujat, mutta sittemmin osallistujaprofiilia on laajennettu. Nyt mukaan ovat tervetulleita kaikki noin 18–35-vuotiaat, joilla on vaikeuksia työllistyä tai muita haasteita elämässään.

”Päätavoitteemme on lisätä osallistujien osallisuutta yhteiskunnassa, tarjota onnistumisen kokemuksia ja sitä kautta vahvistaa niin itseluottamusta kuin osaamistakin. Toiminta keskittyy median tekemiseen sen eri muodoissa. Osallistujat päättävät itse aiheet ja lähestymistavat, meidän tehtävämme on tarjota rakenteita ja tukea niiden toteuttamiseen. Haluamme toimia ponnahduslautana, joka auttaa ihmisiä pääsemään alkuun ja aikanaan eteenpäin”, vastaava tuottaja Jouni Tamminen kertoo.

Vastuuta voimien rajoissa

Toiminta tapahtuu tiimeissä, joissa tuotetaan radio-, video- ja lehtisisältöä. Viikoittaisissa toimituskokouksissa katsotaan, millaisia tuotantoja on meneillään ja missä vaiheissa. Toiminta on jaettu seitsemän viikon jaksoihin, ja tavoitteena on, että kukin tiimi tuottaisi yhden ison produktion jakson aikana. Tätä kautta opetellaan projektimuotoista työntekoa ja projektin kulun ymmärtämistä sekä opitaan ottamaan vastuuta omasta osuudesta.

”Pyrimme luomaan sellaista ilmapiiriä, jossa mokaaminenkin on sallittua. Ymmärrämme, jos jollakulla on sellainen tilanne, ettei jaksaminen riitä, ja pyrimme löytämään voimavaroihin sopivan tavan osallistua. Tänne tullaan tekemään hommia, mutta olemme tarkkana, ettemme päädy kuormittamaan ketään liikaa. Tarkoitushan on tehdä hyvää eikä haittaa”, Tamminen toteaa.

Seitsemän viikon jakson jälkeen katsotaan, mitä on saatu aikaan, ja suunnitellaan seuraavaa jaksoa. Toimintaan osallistumisen kokonaiskesto vaihtelee parin kuukauden työssäoppimisjaksoista useampaan vuoteen. Osa ihmisistä on ollut mukana alusta asti. Tavoite on, että kaikki osallistujat käyvät vertaistuottajakoulutuksen, jossa perehdytään mediamaailmaan, keskustellaan ja ryhmäydytään sekä laaditaan yhteiset säännöt, joihin kaikki sitoutuvat.

Erilaiset äänet esiin

Mieletöntä valoa tekee yhteistyötä myös muiden järjestöjen, koulutustahojen ja media-alan toimijoiden kanssa. Lisäoppia ja näkemyksiä saadaan esimerkiksi toimittajavierailuista ja työpajoista. Myös mediakritiikki on tärkeä aihe nykymaailmassa, jossa valeuutisten tunnistaminen voi olla haastavaa. Osallistujat eli vertaistuottajat ottavat vastuuta myös siitä, mitä toiminnan puitteissa julkaistaan.

”Esimerkiksi Valoa!-lehdessämme monet kertovat henkilökohtaisia kokemustarinoitaan. Tämä on heille mahdollisuus saada äänensä kuuluviin yhteiskunnassa – ja nämä ovat sellaisia ääniä, joita ei valtamediassa juuri kuulla. Myös se, että näkee itse tuottamansa artikkelin julkaistuna on tärkeä onnistumisen kokemus, joka antaa uskoa omiin kykyihin.”

SALTO PI -palkinto auttaa toiminnan tunnettuuden lisäämisessä ja verkostoitumisessa samanhenkisten eurooppalaisten toimijoiden kanssa. Osallistujien joukosta on jo huomattu mahdollisia uusia kumppaneita, joiden luokse Mielettömän valon vertaistuottajat voisivat mennä vierailulle Erasmus-rahoituksen turvin. Kotimaan järjestökentälläkin uudet yhteistyökuviot ovat tervetulleita, vaikka moni tuotanto tehdäänkin jo nyt yhteistyönä tai esimerkiksi toisen järjestön tilauksesta.

”Media on meille se asia, jonka ympärille kokoonnutaan kuntoutumaan ja parantamaan elämänhallintaa. Se on väline jonka avulla pääsee eteenpäin. Samalla me omalla pienellä panoksellamme vaikutamme siihen, mistä yhteiskunnassa keskustellaan – esimerkiksi osoittamalla, että osatyökykyiset ovat aivan pätevää työvoimaa”, Jouni Tamminen toteaa.

Tiedot

Julkaisupäivä
4. kesäkuuta 2020
Laatija
Suomen-edustusto