Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
  • Uutisartikkeli
  • 26. maaliskuuta 2024
  • Suomen-edustusto
  • Arvioitu lukuaika: 4 min

”Menkää nuoret äänestämään tulevaisuudestanne!”

Varapuheenjohtaja Věra Jourová
Euroopan komission varapuheenjohtaja Věra Jourová tapasi suomalaisnuoria Eurooppasalissa

Arvoista ja avoimuudesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová muistutti suomalaisnuoria demokratian puolustamisen tärkeydestä ja valoi heihin uskoa äänestämisen merkityksestä.   

EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová tapasi helmikuun lopussa suomalaisnuoria ja kertoi heille ajatuksiaan EU:n arvoista, demokratiasta ja avoimuudesta. Tšekkiläinen Jourová pystyi omassa nuoruudessaan vain haaveilemaan vapaista vaaleista ja demokratiasta.

”Kommunismin aikaan Tšekkoslovakia perustui yhdelle opille ja puolueita oli yksi. Tuo oppi määritti myös, mitä ihmiset saivat puhua. Myöskään tuomarit eivät olleet riippumattomia, vaan he olivat valtion palvelijoita. EU:ssa asiat ovat onneksi päinvastoin”, arvoista ja avoimuudesta vastaava varapuheenjohtaja kertoi täydelle salille kuulijoita.  

Jourová lisäsi, että hänen työnsä on suojella demokratiaa, vaalivapautta, sananvapautta ja puolueetonta oikeuslaitosta ja että näitä oikeuksia ei tulisi pitää itsestäänselvyyksinä. ”Vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit ovat paras tapa suojella demokratiaa, mutta disinformaatio ja tekoäly horjuttavat sitä. Vaikka nykyteknologiasta on paljon hyötyä, liittyy siihen myös riskejä. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta leviävä väärä tieto ja valeuutiset voivat muokata mielipiteitä ja vaikuttaa vaalitulokseen.”

Tällä hetkellä Venäjältä tuleva propaganda on saanut vahvan jalansijan monissa EU-maissa, ja osa EU-kansalaisista esimerkiksi uskoo ukrainalaisten aloittaneen sodan. Valheet lietsovat myös paniikkimielialaa. Suomessa Putinin propaganda ei kuitenkaan ole mennyt yhtä vahvasti läpi. ”Suomalaisilla on historiallista näkemystä Venäjästä, ymmärrys siitä, kuka Putin on ja mitä Venäjä haluaa. Suomessa on myös korkea koulutustaso ja ihmiset osaavat ajatella kriittisesti”, Jourová kehui.  

Komission varapuheenjohtaja toivoikin saavansa Suomesta oppia siihen, kuinka muut jäsenmaat voisivat paremmin reagoida Venäjältä tulevaan propagandaan. Jourová muistutti, että vaalien alla väärä tieto uhkaa jopa demokratian perusteita, sillä manipulointi tulee olemaan massiivista. ”Kaikki eivät erota totuutta valheista. Siksi meidän on tarkistettava faktoja ja poistettava haitalliset disinformaatiokampanjat. Onneksi lainsäädäntö velvoittaa digitaaliset alustat reagoimaan valeuutisiin, mutta faktojen tarkistuksessa tarvitaan alustojen lisäksi median, faktantarkistajien ja kansalaisyhteiskunnan apua.”

Poliittisia toimijoita Jourová on pyytänyt välttämään likaisia keinoja vaalikampanjoinnissa. Hän myös haluaisi, että maksettuihin poliittisiin mainoksiin tulisi tästä selkeä merkintä. Näin ihmiset hahmottaisivat paremmin, miten heihin pyritään mainosten avulla vaikuttamaan ja kuka on vaikutusyrityksen takana.

Tulevaisuus on nuorten

Ensi kesäkuun vaaleissa EU:n suunta voi muuttua. Siksi olisikin tärkeää, että mahdollisimman moni käyttäisi äänioikeuttaan ja ilmaisisi, mihin suuntaan haluaa Euroopan kulkevan. Viime EU-vaaleissa vain joka viides suomalaisnuori äänesti, ja nuorten äänestysprosentti oli EU:n keskiarvoa alhaisempi. Věra Jourová epäilee, että suomalaisnuoret pitävät EU-päätöksentekoa etäisenä. 

Monet Brysselissä tehdyt päätökset vaikuttavat kuitenkin suoraan ihmisten elämään myös Suomessa. Erityisesti ilmastonmuutos huolettaa eurooppalaisnuoria. Jourová totesi, että Suomessa on yhä kauniita metsiä mutta hänen kotimaastaan Tšekistä ne ovat katoamassa ilmastonmuutoksen seurauksena.

Jourová muistutti myös, miten nopeasti EU reagoi Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan Ukrainassa ja esimerkiksi asetti Venäjälle pakotteita. Yleisöstä nousi esiin kysymys pakotteiden vaikutuksesta ja siitä, mitä EU voi tehdä, koska nyt pakotteet tuntuvat kohdistuvan enemmän yksityishenkilöihin kuin politikkoihin ja monella venäläisellä rikollisella on edelleen omaisuutta jossain EU-alueella.

Jourová totesi, että pakotelistalle ei päädy kevein perustein vaan tarkan arvioinnin jälkeen. Varapuheenjohtajasta pakotteita pahempaa on kuitenkin pakotteiden kiertäminen ja tavaroiden vienti Venäjälle, vaikka se on kiellettyä.  

Lähitulevaisuudessa EU:n on myös tehtävä päätös mahdollisesta laajentumisesta. Laajentuminen, turvallisuuteen ja taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamiseen liittyvät asiat, vihreä siirtymä ja ilmastonmuutoksen torjuminen ovat kaikki erityisesti nuoria koskettavia asioita. ”Kyse on teidän tulevaisuudestanne. Siksi ei ole samantekevää, keitä asioista on Brysselissä päättämässä. ”

Jourová kertoi keskustelleensa viime vuonna ukrainaisten opiskelijoiden kanssa. ”He halusivat hyvän elämän ja olivat valmiita tekemään kaikkensa saavuttaakseen demokratian. Sellaista innokkuutta ja päättäväisyyttä en ollut aiemmin nähnyt, ja uskon, että jos sinulta puuttuu jotain, olet valmis taistelemaan sen puolesta.”

Vuoropuhelua nuorten kanssa tiivistettävä

Suomen Partiolaisia edustava Kati Systä tuli tilaisuuteen, koska hän halusi kuulla Věra Jourován näkemyksiä nuorten tilanteesta. Systä oli yllättynyt siitä, miten suoraan varapuheenjohtaja puhui. Systä itse kysyi tilaisuudessa Jouroválta, miten tämän mielestä alle 18-vuotiaiden nuorten ääni pääsee EU:ssa kuuluviin. Varapuheenjohtaja myönsi, että äänioikeuden puuttuminen vaikeuttaa osallistumista, mutta totesi, että nuoret voivat saada mielipiteensä näkyville esimerkiksi sosiaalisen median tai omien vanhempien kautta.

”Euroopan tulevaisuutta käsittelevässä konferenssissa vajaa kolmasosa paikoista oli varattu alle 25-vuotiaille nuorille, ja he saivat siellä vahvasti äänensä esiin. EU:n on kuitenkin aktiivisesti jatkettava nuorten huolien ja tulevaisuudennäkymien kuuntelemista, sillä oma sukupolveni ei välttämättä ymmärrä esimerkiksi kaikkia digitaaliseen murrokseen liittyviä riskejä”, Jourová sanoi.  

Jourová kysyi myös yleisöstä ideoita nuorten äänen kuulemiseksi. Kati Systä tarttui heti tilaisuuteen ja kertoi hänelle Euroopan unionin nuorisoaloitteesta, joka toteutuessaan antaisi äänioikeuden ulkopuolelle jääville nuorille keinon nostaa tärkeinä pitämiään asioita Euroopan parlamentin asialistalle. Jourová lupasikin tutustua aloitteeseen.

Edustuston sopimuskumppanin laatima artikkeli

Tiedot

Julkaisupäivä
26. maaliskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto