Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote6. helmikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 2 min

Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa voidaan torjua entistä tehokkaammin rikoslainsäädännön päivityksen myötä

Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuminen
Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjuminen

Komissio hyväksyy tänään ehdotuksen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa koskevan rikoslainsäädännön päivittämisestä. Lainsäädännön tarkistuksella laajennetaan rikosten määritelmiä, otetaan käyttöön ankarampia rangaistuksia sekä täsmennetään vaatimuksia, jotka koskevat ennaltaehkäisyä ja uhrien auttamista.

Tämänpäiväinen lainsäädännön tarkistus täydentää komission vuonna 2022 esittämää asetusehdotusta, jossa velvoitetaan internetyhtiöt tunnistamaan lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistava kuvamateriaali, ilmoittamaan siitä ja poistamaan se palveluistaan.

Tällaisen väkivallan uhka on todellinen, ja se on kasvanut kaikkialla EU:ssa. Tästä on osoituksena esimerkiksi se, että verkossa on edelleen tarjolla ohjeita ja oppaita pedofiileille. Lasten lisääntynyt toiminta verkossa ja teknologian kehitys tarjoavat uusia mahdollisuuksia rikollisille. Pelkästään vuonna 2022 EU:ssa tehtiin 1,5 miljoonaa ilmoitusta lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta.

EU:n nykyinen lainsäädäntö aiheesta on vuodelta 2011. Sitä on mukautettava viimeaikaisen kehityksen vuoksi samoin kuin ennaltaehkäisyn ja uhrien suojelun parantamiseksi. Ehdotuksen keskeiset asiat:

  • Lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvien rikosten määritelmien laajentaminen kaikissa EU-maissa: Näihin rikoksiin lasketaan jatkossa myös lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan suoratoisto sekä pedofiilien oppaiden hallussapito ja jakaminen. Uusilla säännöillä päivitetään rikosten määritelmiä myös sisällyttämällä niihin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä materiaali syväväärennöksissä tai tekoälyllä tuotetussa aineistossa.
  • Syytetoimien, ennaltaehkäisyn ja tuen tehostaminen: Ehdotuksessa pidennetään aikaa, jonka kuluessa uhrit voivat ilmoittaa kärsimästään seksuaaliväkivallasta ja ryhtyä toimiin rikoksentekijää vastaan. Uusilla säännöillä annetaan uhreille myös oikeus rahalliseen korvaukseen.
  • Ennaltaehkäisyn parantaminen: EU-maita kehotetaan myös panostamaan entistä enemmän tietoisuuden lisäämiseen erityisesti verkon vaaroista, jotta internetistä tulisi lapsille ja nuorille turvallisempi. Lisäksi asetetaan vaatimus varmistaa, että kun palkataan henkilöitä tehtäviin, joissa ollaan tekemisissä lasten kanssa, hakijoilta vaaditaan rikosrekisteriote.
  • Lisäksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivaltaa pyritään torjumaan velvoittamalla ainakin lasten kanssa läheisesti tekemisissä olevat ammattilaiset ilmoittamaan tapahtuneesta rikoksesta.

Tausta

Joka viides lapsi joutuu jonkinlaisen seksuaalisen väkivallan uhriksi verkossa tai sen ulkopuolella. Internet on merkittävästi lisännyt lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa, sillä rikoksentekijät voivat sen ansiosta tavata lapsia verkossa ja jakaa välittömästi videoita ja kuvia lapsiin – usein hyvin pieniin lapsiin –kohdistuvasta vakavasta seksuaaliväkivallasta. Tämän ehdotuksen myötä komissio jatkaa lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnan tehostamiseen tähtäävän EU:n strategian 2020–2025 täytäntöönpanoa. Lapsiin kohdistuvan väkivallan torjunta ja lasten suojelu ovat yksi tavoite lapsen oikeuksia koskevassa EU:n strategiassa vuodelta 2021.

 

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_631  

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
6. helmikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto