Siirry pääsisältöön
Euroopan komission logo
suomi
Suomen-edustusto
Uutisartikkeli19. lokakuuta 2021Suomen-edustusto

Komission vuoden 2022 työohjelma: Eurooppa vahvemmaksi yhdessä

Komissio hyväksyi tänään vuoden 2022 työohjelmansa. Siinä esitetään komission seuraavat askeleet kohti koronapandemian jälkeistä Eurooppaa, joka on entistäkin vihreämpi, oikeudenmukaisempi, digitaalisempi ja kestävämpi.

Vuoden 2022 työohjelmaan sisältyy 42 uutta politiikka-aloitetta, jotka liittyvät puheenjohtaja von der Leyenin poliittisissa suuntaviivoissa esitettyihin kuuteen kunnianhimoiseen tavoitteeseen. Aloitteet ovat jatkotoimia hänen puheelleen unionin tilasta vuonna 2021.

Työohjelmassa tulevat esiin myös pandemiasta johtuneesta kriisistä saadut kokemukset. Lisäksi siinä huomioidaan erityisesti nuoret, sillä vuosi 2022 on Euroopan nuorison teemavuosi.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan viime vuosi osoitti, mitä EU pystyy tekemään ja saavuttamaan eurooppalaisten hyväksi ollessaan yhtenäinen. ” Meidän on jatkettava samassa hengessä myös tulevana vuonna, kun esimerkiksi toteutamme toimintapolitiikkaamme pyrkiäksemme ilmastoneutraaliuteen Euroopassa vuoteen 2050 mennessä, rakennamme digitaalista tulevaisuuttamme, lujitamme ainutlaatuista sosiaalista markkinatalouttamme ja puolustamme arvojamme ja etujamme sekä kotikentällä että ulkomailla. EU:n pitkän aikavälin talousarvion ja NextGenerationEU -välineen yhdistetyn rahoituskapasiteetin ansiosta entistä paremman ja nykyaikaisemman Euroopan rakentamiseen on käytettävissä 2,018 biljoonaa euroa.

Komissio soveltaa työohjelmassaan kaikilta osin ”yksi sisään, yksi ulos” -periaatetta. Sen mukaisesti uuden sääntelyn käyttöönoton yhteydessä vähennetään järjestelmällisesti aiempaa sääntelyä, jotta voidaan minimoida EU:n poliittisiin tavoitteisiin liittyvä sääntelytaakka.

Komissio aloittaa parlamentin ja neuvoston kanssa keskustelut laatiakseen luettelon lainsäädännön yhteisistä painopisteistä, joiden suhteen lainsäätäjät sopivat toteuttavansa toimenpiteitä nopeasti. Komissio tukee edelleen EU-maita ja tekee niiden kanssa yhteistyötä, jotta se voi varmistaa, että uudet ja voimassa olevat EU:n säännöt pannaan täytäntöön. Se ei epäröi valvoa EU:n lainsäädännön noudattamista tarvittaessa rikkomusmenettelyjen avulla.

Työohjelma ja lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_21_5246

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Pia Siitonen
puh. 040 535 5979
pia [dot] siitonenatec [dot] europa [dot] eu (pia[dot]siitonen[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
19. lokakuuta 2021
Laatija
Suomen-edustusto