Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote1. maaliskuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio maksaa Suomelle ensimmäiset 202 miljoonaa euroa elpymis- ja palautumistukivälineestä

Komissio maksaa Suomelle ensimmäiset 202 miljoonaa euroa elpymis- ja palautumistukivälineestä
Komissio maksaa Suomelle ensimmäiset 202 miljoonaa euroa elpymis- ja palautumistukivälineestä

Komissio maksoi tänään Suomelle elpymis- ja palautumistukivälineen avustusten ensimmäisen 202 miljoonan euron maksuerän. Summasta on vähennetty Suomelle jo maksetut ennakkomaksut.

Elpymis- ja palautumistukivälineestä Suomelle, samoin kuin muillekin EU-maille, suoritettavat maksut ovat tulosperusteisia ja riippuvat siitä, miten Suomi on toteuttanut elpymis- ja palautumissuunnitelmassaan kuvatut investoinnit ja uudistukset.

Suomi toimitti komissiolle 10. marraskuuta 2023 ensimmäisen maksupyynnön, joka koski 202 miljoonan euron avustuksia elpymis- ja palautumistukivälineestä. Pyyntö perustui 20 välitavoitteen saavuttamiseen. Välitavoitteet kattavat useita uudistuksia, jotka liittyvät vihreään siirtymään, jatkuvaan oppimiseen sekä sosiaali-, terveydenhuolto- ja pelastuspalveluihin. Lisäksi ne edellyttävät investointeja vihreään siirtymään, tutkimukseen, kehittämiseen ja innovointiin (TKI) sekä kulttuuri- ja luoville aloille.

Komissio antoi 25. tammikuuta 2024 alustavan myönteisen arvion Suomen maksupyynnöstä. Neuvoston talous- ja rahoituskomitealta saatiin tämän jälkeen maksupyynnöstä myönteinen lausunto, ja sen pohjalta komissio teki lopullisen päätöksen varojen maksamisesta.

Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaa rahoitetaan 1,95 miljardin euron avustuksilla. Jäsenvaltioille maksetut määrät julkaistaan elpymisen ja palautumisen tulostaulussa. Siitä käy ilmi edistyminen elpymis- ja palautumistukivälineen sekä yksittäisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien täytäntöönpanossa.

Lisätietoa:

– Elpymisen ja palautumisen tulostaulu: https://ec.europa.eu/economy_finance/recovery-and-resilience-scoreboard/index.html?lang=en  

– Elpymis- ja palautumistukivälineen maksupyyntömenettely: https://commission.europa.eu/system/files/2021-06/nextgenerationeu_questions_and_answers_on_the_recovery_and_resilience_facility_en.pdf  

– Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelma: https://commission.europa.eu/business-economy-euro/economic-recovery/recovery-and-resilience-facility/country-pages/finlands-recovery-and-resilience-plan_en  

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

 

Tiedot

Julkaisupäivä
1. maaliskuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto