Siirry pääsisältöön
Suomen-edustusto
Lehdistötiedote6. helmikuuta 2024Suomen-edustustoArvioitu lukuaika: 1 min

Komissio esittää keinoja ottaa talteen, varastoida ja hyödyntää hiiltä kestävästi ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2050 mennessä

Hiilineutraalius

Euroopan unioni on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2050 mennessä. Suurin osa tavoitteesta saavutetaan vähentämällä nykyisiä päästötasoja tulevina vuosina, mutta tarvitsemme myös teknologioita, joilla voidaan ottaa talteen hiilidioksidia tai poistaa se suoraan ilmakehästä sekä varastoida tai hyödyntää se. Tällaiset teknologiat keskittyvät aloille, joilla päästöjä on erityisen vaikeaa tai kallista vähentää, kuten sementinvalmistuksen prosessipäästöihin tai jätteen energiakäyttöön.

Esittämässään nettonollateollisuutta koskevassa säädöksessä komissio ehdotti, että EU kehittäisi vähintään 50 miljoonan tonnin vuotuisen hiilidioksidin varastointikapasiteetin vuoteen 2030 mennessä. Vuodeksi 2040 suositeltua EU:n ilmastotavoitetta koskevan vaikutustenarvioinnin perusteella tämän luvun on noustava noin 280 miljoonaan tonniin vuoteen 2040 mennessä.

Komission tänään antamassa tiedonannossa esitetään toimia, jotka on toteutettava EU:n ja jäsenmaiden tasolla, jotta tarvittavat teknologiat voidaan ottaa käyttöön.

Komissio antaa myös arvion hiilidioksidimääristä, jotka on poistettava suoraan ilmakehästä (teolliset hiilenpoistot) EU:n vuosille 2040 ja 2050 asettamien päästövähennystavoitteiden saavuttamiseksi.

Komissio pyrkii luomaan selkeän tilinpitokehyksen talteen otetun hiilidioksidin hyödyntämiseksi resurssina teollisessa tuotannossa.

Lisätietoa laajemmassa tiedotteessa:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/fi/ip_24_585    

 

Euroopan komission Suomen-edustusto

Tiedotuspäällikkö
Ismo Ulvila
puh. 050 541 1122
ismo [dot] ulvilaatec [dot] europa [dot] eu (ismo[dot]ulvila[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Tiedottaja
Nina Hotti
puh. 050 384 7857
nina [dot] hottiatec [dot] europa [dot] eu (nina[dot]hotti[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Seuraa X:ssä / Twitterissä @eukomissio

Tiedot

Julkaisupäivä
6. helmikuuta 2024
Laatija
Suomen-edustusto